Hag: Tači traži produženje roka za reviziju pritvora

Hašim Tači
Izvor: Zeri

Odbrana bivšeg lidera OVK, haškog optuženika Hašima Tačija, na čelu sa advokatom Gregorijem Kihoom zatražila je od Specijalnog suda dozvolu za produženje roka za sledeću reviziju Tačijevog pritvora, prenosi Ljajmi.

Tačijeva odbrana je predmetni zahtev obrazložila činjenicom da prikupljaju dokumente koji će potkrepiti zahtev za kućni pritvor.

Ističu da je prikupljen predmetni materijal, veoma važan za pretpretresnog sudiju pri donošenju odluke o preispitivanju pritvora.

„Postoji dobar razlog za produženje. U svetlu zaključaka Žalbenog veća, odbrana traži dodatno vreme da prikupi dokumente u prilog Tačijevog privremenog puštanja na slobodu, posebno u pogledu kućnog pritvora. Takav materijal bi pomogao pretpretresnom sudiji u razmatranju Tačijevog pritvora“, navodi se u podnesku advokata Kihoa.

Da bi se razmatrao predmetni zahtev, Tači se, po zakonu, mora odreći prava na preispitivanje pritvora svaka dva meseca, što je temeljna osnova za funkcionisanje Tribunala.

Kiho je u poslednjoj tački žalbe potvrdio da je Tači odložio rok za slanje žalbi.

„Uzimajući u obzir traženo produženje potrebno je odricanje od prava Tačija za reviziju pritvora na dvomesečnoj osnovi, u skladu sa članom Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tužilaštvom i pravilom Uredbe, odbrana potvrđuje da se vanredno Tači odriče prava na preispitivanje pritvora“, potvrdio je Kiho.

Prvobitni rok za Tužilaštvo da uputi podneske za reviziju pritvora bio je 8. novembar, a zahtev odbrane odložen je do 16. novembra, prenosi Ljajmi.