Krasnićijev advokat: Tužilaštvo se oslanja na odgovor Škeljzenu Gašiju objavljenom na Fejsbuku

Jakup Krasnići - Škejzen Gaši
Izvor: GazzetaExpress

Timovi odbrane bivših lidera OVK uložili su žalbe Apelacionom sudu pri Specijalnom sudu, zbog odluke sudije Nikole Gijua da njihovim branjenicima produži pritvor, prenosi Gazeta Ekspres.

Advokat bivšeg predsednika parlamenta i portparola OVK Jakupa Krasnićija, Venkatsvori Aledžendra podnela je žalbu na devet stranica, Kancelariji Specijalnog tužioca.

Između ostalog u podnesku Aledžendra, advokata iz Malezije, navodi se Krasnićijeva  objava na Fejsbuku, tj njegov odgovor na izjave bivšeg savetnika Aljbina Kurtija Škeljzena Gašija, u kojoj ga Krasnići naziva „kolaboracionistom“, zbog izjave da su pripadnici OVK počinili zločine tokom i posle ratnih sukoba.

Aledžendra je navela da Tužilaštvo ne bi smelo da koristi tu Krasnićijevu izjavu.

„Specijalno tužilaštvo nastoji da podrži pobijenu odluku tvrdeći da ’nedavno ponašanje okrivljenog treba razumno protumačiti kao pokušaj podstrekavanja na zločine protiv takvih osoba ili pretnju koja ukazuje na njegovu nameru da počini zločine budućnosti’.  Uzimajući u obzir objavu na Fejsbuku koja poziva političku stranku da se ’ozbiljno ogradi od patriotizma Dika Matija“, navodi se u podnseku Aledžendre.

Dodaje se da čak i ukoliko se neko ne slaže sa Krasnićijevom retorikom i razmišljanjem,  njegove reči se ne mogu razumno protumačiti kao podstrekavanje na zločin ili kao pretnja da će u budućnosti počiniti zločin.

„Nije počinio i ne poziva na bilo kakvu nasilnu ili krivičnu akciju“, kaže se u podnesku i dodaje da bi „oslanjanje na ovaj post da bi opravdalo zabranu bilo nerazumno“.

Advokat je takođe osporila odluku pretpretresnog sudije Gijua, u obrazloženju da Krasnići ima veliku mrežu pristalica koje su možda sposobne za počinjenje krivičnih dela da bi ometale rad Specijalnog suda, koja je ocenila kao nerazumnu.

Dodala je da Sud i tužilaštvo pogrešno tvrde da Krasnići ima pristup mreži pristalica, uključujući policiju i inteligentne stručnjake, poput ostalih optuženih u ovom slučaju, koristeći činjenicu da njen branilac već nekoliko godina nije aktivan u politici.

„Umesto da pokaže dokaze koji mogu podržati pobijenu odluku, odgovor se ponovo bavi neosnovanim navodima i pretpostavkama. Stoga KST ponavlja svoje tvrdnje da Krasnići ’ima pristup istoj širokoj mreži podrške kao i ostali optuženi u ovom slučaju’ ne navodeći dokaze ni objašnjenje za povezivanje čoveka, koji je u penziji pet godina, sa mrežom podrške kao i trenutno najvišim političkim ličnostima. KST čak tvrdi da postoje ’brojni dokazi za takvu mrežu podrške’, ironično, ne pozivajući se ni na jedan dokaz vezan za Krasnićija“, navedeno je u podnesku.

Bivši portparol OVK Jakup Krasnići, uhapšen je 4. novembra prošle godine i poslat u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Hagu.

Njegovi bivši saradnici i saborsi Hašim Tači, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, sutradan su vojnim avionom krenuli na isto odredište.

Hapšenja su usledila nakon što je pretpretresni sudija Specijalnog suda potvrdio optužnice protiv četvorice bivših lidera OVK.

Oni se terete za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. Optužnicom se Tači, Veselj, Krasnići i Seljimi smatraju odgovornim za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. Specijalizovano tužilaštvo ih optužuje da su bili ili su trebali biti svesni tih zločina.

Rados
23. Februar 2021.
Gospodin Gasi nije nikakvi srpski saradnik on je bio Kurtijev savetnik.On je rekao pravu istinu i nije se plasio za svoj zivot izjavom da su pripadnici Ovk cinili zlocini i ubijali Srbe u toku i posle rata.To je istina nista nije rekao lazno.Toga je bilo i ubistva i zrtava je bilo.Posle te izjave pocela prava hajka i pravi linc protiv njega.Nije dzabe osnovan Haski sud znaci zlocina je bilo i to je dokazano.Krasnicijanpogadja istina jerbjebbio u vrhu komandnog lanca i sada kada treba da se suoci sa istinom o nestalim zrtvama krivi Gasija.