Specijalni sud: Produžen pritvor Nasimu Haradinaju i Hisniju Gucatiju

haradinaj i gucati specijalni sud
Izvor: Reporteri

Specijalni sud u Hagu produžio je pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju za još dva meseca, prenosi Reporteri. 

Pritvor im je produžen jer bi, po stavu Sudskog veća, u suprotnom postojao rizik da ometaju postupak, da izvrše krivično delo ili ponove krivična dela za koja su optuženi. 

Hisanija Gucatija i Nasima Haradinaja optužnica tereti za krivična dela protiv sprovođenja pravde, i to za ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, za zastrašivanje svedoka, za osvetu i za kršenje tajnosti postupka.

Gucati i Haradinaj optuženi su da su dali pogrdne komentare protiv potencijalnih svedoka i više puta izrazili nameru da potkopaju rad Specijalizovanih veća.

„Ovim radnjama Gucati i Haradinaj su prekršili tajnost postupka i zastrašili (potencijalne) svedoke Specijalizovanog tužilaštva i usled toga ometali rad i istrage", navodi se obaveštenju Specijalizovanih veća.

U odluci o produženju pritvora se navodi da Kancelarija specijalizovanog tužioca ima rok do 8. oktobra da podnese žalbe u vezi sa sledećom revizijom pritvora Gucatiju i Haradinaju. 

U međuvremenu, odbrana ima rok do 15. oktobra da odgovori tužilaštvu.

Održavanje pripremnih konferencija za suđenje, u prisustvu Specijalizovanog tužilaštva i odbrane očekuje se 1. i 2. septembra u 10 časova. 

U međuvremenu, Sudsko veće je takođe odlučilo da privremeno odredi datume pripremne konferencije za Specijalizovanog tužioca, 8. i 9. septembra 2021. godine.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu.