Specijalno tužilaštvo: Dokazi protiv Gucatija i Haradinaja su veoma ubedljivi

Specijalni sud Kosova u Hagu
Izvor: Reporteri

Specijalizovana veća Kosova u Hagu dala su završnu reč u sudskom procesu protiv Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja u kojoj je navedeno da zastrašivanje svedoka i ometanje pravde već 20 godina utiču na istrage i suđenja pripadnicima OVK, kao i da optuženi nisu iznad zakona i da je pronađeno dovoljno dokaza koji dokazuju njihovu krivicu, prenosi Koha.

Tužilac Valerija Bolići je u završnoj reči rekla da nije sporno da su Hisni Gucati i Nasim Haradinaj objavili poverljive dokumente tužilaštva u kojima se nalaze imena zaštićenih svedoka.

Kako je istakla dokazi protiv Gucatija i Haradinaja su veoma ubedljivi.

"Zastrašivanje svedoka i opstrukcija pravde uticalo je na istrage i suđenja pripadnicima OVK već 20 godina. Ovaj slučaj je veoma jedinstven po tome što su odgovorni za zastrašivanje i ometanje postupka privedeni na sud, a i po tome što su dokazi protiv optuženih izuzetno ubedljivi. Od početka ovog suđenja, Specijalno tužilaštvo je u ovom sudu pokazalo da je kriminalno ponašanje optuženih zabeleženo u nizu video snimaka koji su javno emitovani", rekla je Bolići.

Prema njenim rečima, u javnim istupima optuženi su priznali da su namerno sprovodili radnje za rasformiranje Specijalnog suda.

"Optuženi su se tokom čitavog suđenja trudili da se predstave kao predstavnici, barjaktari visoke pravde, kažu da ih ne treba kažnjavati jer su kršenjem zakona pokušavali da dostignu ciljeve pravde koje su sami definisali", rekla je Bolići.

Pred pretresnim većem tužilac je rekla da je postupanjem optuženih prekršen Krivični zakon Kosova.

"Mi ćemo bez oklevanja reći da optuženi nisu iznad zakona, svojim ponovljenim i smišljenim postupcima prekršili su Krivični zakon Kosova i nisu opravdani drugim krivičnim odredbama. U današnjoj završnoj reči tužilaštvo je izvelo dokaze koji van razumne sumnje dokazuju njihovu krivicu ili odgovornost", rekla je ona.

Hisni Gucati i Nasim Haradinaj uhapšeni su 25. septembra 2020. godine i idvedeni u pritvorsku jedinicu u Hagu, a sumnjiče se za ometanje pravde, ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti, zastrašivanje svedoka, osvetu i povredu tajnosti postupka.