Tužilac traži šest godina zatvora za Gucatija i Haradinaja, i novčanu kaznu od po 100 evra

Gucati i Haradinaj
Izvor: Reporteri

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu zatražilo je od suda da predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja osudi na jedinstvene kazne od po šest godina zatvora i na novčanu kaznu od po 100 evra, povodom optužbi za ometanje postupaka pred tim sudom i zastrašivanje svedoka.

Tužilaštvo je u završnom podnesku napisanom na 156 strana, sudu ukazalo da je samo zatvorska kazna adekvatna za ponašanje optuženih.

Kada je u pitanju novčana kazna, tužilac je naveo da Udruženje veterana OVK ima više od 10.000 članova, kao i da se delimično oslanja na finasiranje zvanične Prištine, što implicira "da bi optuženi lako mogao da prikupi dovoljno sredstava od pristalica i pojedinaca koji imaju isto mišljenje da plati bilo koju kaznu".

Zbog toga se u podnesku navodi "da se traže zatvorske kazne za njih, da bi se, kako piše, na odgovarajući način odrazila težina zločina optuženih i odvratila njih i druge da prkose autoritetu ove institucije".

Usmene završne reči predviđene su u nastavku suđenja od 14. do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe, što će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje se terete - ometanje službenih lica u vršenju dužnosti, zastrašivanje svedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka.