U Hagu danas statusna konferencija u procesu protiv lidera OVK

 Specijalni sud Hag optuženi
Izvor: Klan Kosova

Nova statusna konferencija u slučaju bivših čelnika OVK održava se danas u Specijalnom sudu Kosova sa sedištem u Hagu, prenosi Kljan Kosova.

Kako je najavljeno, ročište Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju trebalo bi da počne u 14.30 sati.

Sednica će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, a njoj će prisustvovati predstavnici Tužilaštva, odbrane, kao i zastupnik žrtava, prenosi.

U odluci sudije kojom se zakazuje ova sednica, navodi se da će se na njoj biti razmatran napredak prethodnog postupka, u pogledu obelodanjivanja dokaza istrage kako Tužilaštva, tako i odbrane, o prevodu dokumenata i eventualnim sporazumima ili alibiju.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru.

Sva četvorica nekadašnjih šefova OVK optužena su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.