Udruženje veterana OVK osuđuje hapšenje Komandanta Vuka u Belgiji

Reporteri
Izvor: Reporteri

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja veterana Faton Kljinaku oštro je kritikovao hapšenje Pjetra Šalje, poznatijeg kao Komandant Vuk, po nalogu sudije za prethodni postupak Specijalizovanog veća Kosova sa sedištem u Hagu, prenosi Reporteri.

Klinjaku je posle hapšenja Šalje u Belgiji ocenio da je Specijalni sud politički i ilegalan, kao i da neosnovano na udaru može biti svaki bivši borac OVK.

"Specijalni sud je bio i jeste politički,nezakonit i neustavan.  Dokaz za to su brojni zajtevi advokata odbrane optuženih u pogledu nadležnosti, kršenja zakona i isteka mandata. Na meti takvog suda može biti bilo koji borac OVK", napisao je Kljinaku na Fejsbuku.

Vlasti Belgije uhapsile su danas Pjetra Šalju, na osnovu naloga za hapšenje i odlukom o potvrđivanju optužnice za ratne zločine, koje je izdao sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Specijalizovanih veća, Šalja će se nalaziti u pritvoru u Belgiji do eventualnog dovođenja u pritvorsku jedinicu u Hagu.

"Uskoro ćemo objaviti dopunske informacije, uključujući one koje se tiču objavljivanja potvrđene optužnice, u redigovanoj verziji. U skladu sa pravilom 88 Pravilnika o postupku i dokazima, optužnica će se objaviti najkasnije do trenutka prvog pristupanja optuženog sudu", kaže se u saopštenju.

Pjeter Šalja poznatiji kao Komandant Vuk ispitivan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu još 2019. 

Šalja je u uniformi OVK bio angažovan u zoni Metohije kao komandant u selu Dujak.