Civici: Ballkani i Hapur është nisma ekonomike më e dëshirueshme për rajonin

Enio Civici
Burim: Kosovo Online

Edhe pse përballet me sfida të ndryshme, si ndryshimi i klimës, përdorimi i kufizuar i teknologjive të reja, bujqësia është një sektor kyç i Shqipërisë që sjell 19 për qind të PBB-së totale të vendit dhe punëson 36 për qind të punëtorëve. Sipas zëvendësministrit të Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural të Shqipërisë, Enio Civici, nisma Balkani i Hapur, për të cilën ai është në krye, i hap një gamë të gjerë mundësish për bujqësinë shqiptare.

Civici për Kosovo online thekson se Ballkani i Hapur ka kontribuar në rritjen e vëllimit të tregtisë së tre vendeve, Shqipërisë, Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut.

“Të them drejtpërdrejt, ne po shënojmë një rritje të madhe të vëllimit të tregtisë në mes të tre vendeve, e jona me Serbinë dhe Maqedoninë e Veriut, por edhe e Maqedonisë me Serbinë. Të tre marrëdhëniet tregtare janë rritur për nga sasia dhe sigurisht për nga vlera. Ne kemi nënshkruar dhe zbatuar disa marrëveshje që na lejojnë të mos humbim asnjë minutë kohë të eksportuesve apo tregtarëve në pikat kufitare, kemi ulur kostot në lidhje me dokumentacionin mbështetës përmes sistemit të informacionit paraprak”, tha Civici.

Ai shton se Ballkani i Hapur është nisma ekonomike më e dëshirueshme për rajonin.

“Ne, siç tha kryeministri ynë dhe presidenti i Serbisë, dëshirojmë të veprojmë si BE brenda rajonit tonë dhe në atë mënyrë, kur të vijë momenti për të qenë partnerë me vendet evropiane, nuk do të duhet të fillojmë nga fillimi. Pra, Ballkani i Hapur është një iniciativë që mishëron atë dëshirë, atë kërkesë që kanë vendet tona që vazhdimisht duan të jenë sa më afër, sa më të lirë për tregti dhe të ndihmojnë rritjen ekonomike, rritjen e të ardhurave dhe rritjen e mirëqenies”, tha ai.

Civici thekson se shkëmbimi tregtar ndërmjet Serbisë dhe Shqipërisë është rritur për gati 25 për qind vitin e kaluar në krahasim me vitin 2021 dhe theksoi se pret që një trend i tillë të vazhdojë edhe këtë vit.

“Vëllimi i shkëmbimeve tregtare është rritur në fushën e të ushqyerit dhe produkteve ushqimore të përpunuara gjatë vitit 2022 me 25 për qind. Besoj se ky ritëm do të vazhdojë edhe këtë vit, gjë që e tregon edhe fakti se tregtarët, prodhuesit, përpunuesit, autoritetet. të dy vendeve janë të përkushtuar dhe të fokusuar për të mundësuar kushte më të mira, por edhe rritje të cilësisë së produkteve që shkëmbehen”, vlerëson Civici.

Shqipëria eksporton produkte bujqësore në 82 vende të botës, kryesisht perime, bimë aromatike, medicinale dhe mjaltë.

“Këtë vit duam të vazhdojmë trendin pozitiv, sepse edhe në këta tre muajt e parë kemi shënuar rritje të eksporteve prej tetë për qind në sasi dhe 12 për qind në vlerë të mallrave. Kjo na jep optimizëm për të vazhduar mbështetjen e sektori i bujqësisë, sepse është një rritje prej shtatë apo gjashtë viteve të fundit, e cila vazhdon në më shumë se 10 për qind çdo vit, të konsoliduar në mënyrë që të bëjmë gjithçka përmes programeve të ndryshme IPARD dhe mbështetjes nga Banka Botërore për të stimuluar bujqit”, përfundoi Civici.

Sipas fjalëve të tij Ballkani i Hapur gjithashtu kontribuon në mbështetjen e bujqëve si një mënyrë për komunikim më të mirë dhe më të suksesshëm ndërmjet vendeve, si dhe shkëmbim përvojash dhe praktikash.

Ai vlerësoi se një fushë tjetër në të cilën Ballkani i Hapur shënoi sukses ishte sektori i verërave, gjë që u dëshmua me performancën e përbashkët të tre vendeve në panairin më të madh të verës në botë në Itali.