Hill: Serbisë i takon të ndihmojë fqinjët e saj të kapërcejnë trashëgiminë historike dhe mosbesimin në Ballkanin e Hapur

Kristofer Hil
Burim: Kosovo Online

Ambasadori amerikan në Serbi, Kristofer Hill, vlerësoi se Ballkani i Hapur është jashtëzakonisht i rëndësishëm, sepse kontribuon në përmirësimin e zhvillimit ekonomik dhe marrëdhënieve më të mira në rajon dhe se në këtë kontekst përgjegjësia më e madhe bie mbi Serbinë, duke pasur parasysh se është vendi më i madh në Ballkanin Perëndimor dhe se duhet t'i ndihmojë fqinjët të kapërcejnë trashëgiminë e tyre historike dhe mungesën e besimit, raporton RTS.

Hill tha se Ballkani i Hapur u lejon kompanive të zhvillojnë biznesin e tyre dhe të zgjerohen në tregje të reja.

“Mund të them se Ballkani i Hapur dhe koncepti i Ballkanit të Hapur dhe marrëdhëniet më të mira në fqinjësi janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Nga pikëpamja e biznesit - nëse hapni një fabrikë në një vend, mund të dëshironi që tregu i asaj fabrike të jetë më i madh se ai vend dhe të mbulojë më shumë vende. Mendoj se ideja e Ballkanit të Hapur dhe Procesi i Berlinit janë nisma të ngjashme. Kjo do të thotë, nëse keni një fabrikë, duhet të keni të hapura tregjet me shumë vende, kamionët tuaj nuk duhet të qëndrojnë në kufi duke pritur për të marrë një vulë në një copë letër, ata duhet të jenë në gjendje të kalojnë", vëren Hill.

Kur u pyet për të krahasuar Ballkanin e Hapur me Procesin e Berlinit, Hill thekson se çdo projekt i tillë integrimi që lehtëson dhe përshpejton rajonalizimin është një ide e mirë.

"Mendoj se Serbia ka një përgjegjësi të veçantë në këtë, sepse është e madhe në krahasim me disa vende të tjera të Ballkanit. Mendoj se Serbia duhet t'i ndihmojë disa nga ato vende që të kapërcejnë trashëgiminë e tyre historike dhe mungesën e besimit. Dhe kur të bëhet kjo , dhe jam i bindur se do të ndodhë nëse kjo ndodh, mendoj se kjo lloj nisme do të jetë e dobishme jo vetëm për Serbinë, por edhe për të gjithë fqinjët e saj”, tha Hill.

Hill theksoi se interesimi për investime në Serbi është në rritje, duke pasur parasysh se, siç thotë ai, Serbia herët a vonë do të bëhet anëtare e BE-së.

“E di që shumë serbë janë të shqetësuar nëse kjo do të ndodhë ndonjëherë, por kompanitë amerikane besojnë se Serbia do të jetë në Bashkimin Evropian. Dhe kur të shikoni hartën, dhe kjo është e rëndësishme për të gjithë, do të shihni se Serbia është në një vend shumë të mirë. Nëse ndërton një fabrikë këtu, je shumë afër Bashkimit Evropian dhe së shpejti do të jesh në Bashkimin Evropian. Mendoj se pozicioni i Serbisë është shumë i rëndësishëm. Një tjetër gjë është se Serbia shquhet për një fuqi punëtore shumë të mirë, sidomos për të rinjtë e arsimuar teknologjikisht”, tha ambasadori amerikan.

Sektori amerikan i TI-së, thekson ai, është prandaj mjaft i interesuar të investojë në Serbi.

Ai shprehu besimin se bashkëpunimi ndërmjet Serbisë dhe SHBA-së vetëm do të forcohet me kalimin e kohës, pavarësisht distancës gjeografike.

"Shtetet e Bashkuara investojnë në shumë vende të ndryshme. Ne kemi shumë investime në mbarë botën. Mendoj se kompanitë amerikane po shikojnë nëse vendi ka të ardhme, nëse ka ligje dhe procedura. Biznesi kërkon stabilitet dhe rregulla të qarta loje në mënyrë që kompanitë tona të funksionojnë. Serbia ka bërë shumë përparim në atë fushë dhe mendoj se kompanitë amerikane e shohin këtë. Ky numër prej katër miliardë shkëmbimesh do të rritet në të ardhmen dhe mendoj se Shtetet e Bashkuara do të bëhen një investitor i madh në këtë vend”, tha Hill në një intervistë për RTS.

Deklarimit se përshtypja e opinionit serb është se paratë amerikane gjithmonë kanë ndonjë çmim politik dhe pyetja nëse ka kushte politike për investime, siç është zbatimi i Marrëveshjes së Ohrit apo anëtarësimi i Kosovës në Kombet e Bashkuara, Hill thekson se kompanitë amerikane nuk vendosin kushte politike.

“Këto nuk janë kompani shtetërore, janë kompani private. Mendoj se do të zbuloni se firmat amerikane kanë borde shumë të ndryshme dhe anëtarët e bordit të tyre duan të dëgjojnë nga menaxherët e firmës pse po investojnë në një vend të caktuar. ‘Dëgjuam se ka probleme atje, dëgjuam se vendi ka probleme me fqinjët...’ Këto janë pyetjet që ata bëjnë”, thotë ai.

Ai thekson se pyetje të tilla nga sipërmarrësit amerikanë nuk duhen parë si kushtëzime, por një dëshirë për të ditur se vendi do të jetë i qetë dhe se ata nuk do të duhet t'u shpjegojnë aksionarëve dhe bordit të drejtorëve të tyre pse nuk u realizuan pritshmëritë e tyre.

"Nuk ka të bëjë me kushtet, por me praktikën e mirë të biznesit," vuri në dukje Hill.