Stoilkoviq: Selia e projektit “Shqipëria e Madhe” nuk është në Tiranë, por në Prishtinë

Ivan Stoilković
Burim: Srbi.mk

Kryetari i Partisë Demokratike të Serbëve dhe përfaqësuesi i vetëm i serbëve në Kuvend, Ivan Stoilkoviq, beson se vizita e kryeministrit të Kosovës Albin Kurti në Maqedoninë e Veriut vetëm sa konfirmoi se selia e projektit “Shqipëria e Madhe” nuk është në Tiranë, por në Prishtinë, se i ka mbështetësit e saj edhe në Maqedoni, se numri i tyre tashmë është serioz dhe se institucionet shtetërore maqedonase nuk mund të mbyllin më syrin ndaj saj për hir të “paqes në shtëpi”.

“Pyetja e vetme është roli i komunitetit aktual ndërkombëtar, pa mbështetjen e të cilit – të hapur apo të heshtur, gjithsesi, ky projekt as nuk do të mund të realizohej, e lëre më të mbijetonte për kaq shumë”, thotë Stoilkoviq.

Pse BE dhe NATO heshtin për të gjitha këto?

Sepse me këtë Kurti, falëminderit prej tij, si askush deri më tani ekspozoi dyftyrsinë e politikës së BE-së dhe NATO-s ndaj vendeve të Ballkanit Perëndimor. Dhe jo vetëm dyftyrsinë. Ka solidaritet mes administratave të BE-së dhe NATO-s që ata kurrë nuk i rishikojnë vendimet e tyre, edhe kur koha konfirmon se ato ishin krejtësisht të gabuara dhe thellësisht të padrejta, por që nga momenti i miratimit të tyre, zyrtarët e BE-së bëjnë gjithçka për t'i paraqitur ato si të sakta, më perfide, duke u bërë presion përfaqësuesve të zgjedhur ligjërisht për dekada më pas të njerëzve në shtetet kandidate për anëtarësim në BE që të "harmonizohen" me ta. Kështu, i vetmi “i dëshirueshëm” ndër politikanët ballkanikë është ai që “harmonizohet”, dhe që kujdeset për kapacitetin e tij – që më së shumti reduktohet në thjesht miqësi të administratës së lartpërmendur. Një praktikë e tillë, në vendet ku ka zënë rrënjë, dhe Maqedonia është një prej tyre, çon në instalimin e kuadrove joprofesionale dhe të paaftë, korrupsion në përmasa të mëdha, armiqësi të paparë të popullit ndaj udhëheqjes së tyre shtetërore dhe dëshpërim nga të rinjtë njerëzit vrapojnë pa marrë parasyshë - veçanërisht ata më të aftët, të cilët mund të ecin përpara. Me këtë qëndrim, BE-ja e ekspozoi Maqedoninë para shkatrrimit nga fqinjëve të saj, duke e kthyer në pre e gjuetisë së pamëshirshme në zonën e turbullt ku e ashtuquajtura Kosova dhe Bullgaria po garojnë për t'i hequr më shumë sovranitet dhe territor të gjuajturve në agoni. Në të njëjtën kohë, BE-ja vazhdon të veprojë, plotësisht e shurdhër ndaj thirrjeve të dëshpëruara të viktimave të saj. BE-ja është mizorisht e shurdhër ndaj argumenteve të palës maqedonase në kontestin me Bullgarinë, edhe pse nuk ka rrugë tjetër për ta zgjidhur këtë problem me dinjitet derisa ato të respektohen”, tha ai.

Pse mendoni se Kurti zgjodhi pikërisht këtë moment dhe atë vend për të promovuar edhe një herë një projekt të rrezikshëm, i cili është një kërcënim për të gjithë rajonin?

Kurti nuk kërkon asgjë dhe nuk mund të zgjedhë, ai është dërguar ta bëjë këtë disa ditë para seancës së paraparë të Kuvendit të Maqedonisë lidhur me ndryshimet në Kushtetutë që do të përfshinin bullgarët në preambulë si komb konstituiv. Meqenëse emisarët e fuqishëm të bashkësisë ndërkombëtare, edhe me presionet më brutale, nuk arritën të bindin opozitën atdhetare maqedonase që të bëjnë hara-kiri si ndaj vendit të tyre, ashtu edhe ndaj vetes së tyre, atyre iu desh të drejtoheshin për të frikësuar si popullin maqedonas dhe serb këtu, praktikisht duke na dhënë një alibi përballë bazës së votimit për të kaluar atë “vendim të vështirë” – me të cilin praktikisht do të amnistonim qeverinë aktuale jo vetëm nga kjo, por edhe nga të gjitha lëvizjet e mëparshme katastrofike që e çuan vendin në prag të rrënimit. Të jemi të qartë, kjo është ajo që i duhet dëshpërimisht Kurtit për t'i dhënë fund karrierës së tij si aktor i keq në teatrin ndërkombëtar të "shtetit të Kosovës" i kurorëzuar me aureolën e një luftëtari të thekur për çështjen shqiptare. Prandaj u zgjodh Demaqi, për ta bërë sakrificën më të shenjtë”.

Si e interpreton qeveria në Maqedoninë e Veriut, e cila shpesh ka qenë simpatike ndaj veprimeve të Kurtit, thirrjen e tij drejtuar Shkupit për t'u afruar me Prishtinën, Shqipërinë dhe Bullgarinë dhe të largohet nga Serbia?

Shtylla kurrizore e pushtetit aktual në Maqedoni është e përbërë nga shqiptarë, pa të cilët do të shpërbëhej menjëherë, ndaj është e kotë të pritet ndonjë reagim nga autoritetet maqedonase. Mirëpo, qeveritë vijnë e shkojnë, në fund populli ende pyet, dhe qëndrimi i popullit maqedonas ndaj serbëve dhe Serbisë është i qartë dhe nuk ka qenë kurrë më pozitiv. Si përfaqësues afatgjatë i serbëve të Maqedonisë në Kuvend, jam jashtëzakonisht i lumtur që populli serb në Serbi në mënyrë legjitime, në zgjedhje, hoqi nga pushteti ndërmjetës dhe kumbarë të ndryshëm të botës së bardhë nga administrata kuislinge e Boris Tadiqit, të cilët kishin filluar të ndërmjetësojnë edhe në Maqedoni, duke krijuar këtu shoqata paralele "serbe", madje edhe parti, disa prej të cilave lidhnin flamujt serbë me flamujt e atyre që disa ditë më parë këtu valonin flamujt e "Shqipërisë së Madhe". Qeveria aktuale e Serbisë, presidenti dhe Kisha Ortodokse Serbe po bëjnë gjithçka për t'ia lehtësuar popullit maqedonas t'i mbijetojë këto, sigurisht momentet më të vështira të historisë së tij - populli dhe historia maqedonase me siguri do të mund ta vlerësojnë këtë ", thekson ai.

Si jetojnë serbët në Maqedoni, a ka mundësi që të rritet numri i deputetëve në Kuvend?

Pozita e serbëve në Maqedoni është e rregulluar me Kushtetutë, janë vendosur postulatet bazë, tani duhet të ndërtohet, gjë që kërkon personel, fonde dhe bashkëpunim shumë më të gjerë me institucionet nga Serbia, në radhë të parë në fushën e kulturës, arsimit dhe nismat rajonale. Ajo tashmë po merr rrugën e saj dhe rezultatet janë gjithnjë e më të dukshme. Meqë ra fjala, serbët sipas numrit të tyre janë populli më i arsimuar në Maqedoni dhe rritja e pranisë sonë jo vetëm në Kuvend por edhe në të gjitha organet si në nivel lokal ashtu edhe në atë shtetëror do të jetë në dobi të dyanshme”.