Policia e Kosovës ka arrestuar dy të rinj serbë: Na kanë ngacmuar dhe na kanë spërkatur me gaz lotsjellës sepse kemi kënduar këngët tona

Maloletnik iz Leposavića
Burim: Kosovo Online

Natën e së premtes dhe të shtunës, një orë pas mesnate, në qendër të Leposaviqit janë ndaluar dy të mitur, pasi siç kanë konfirmuar ata, kanë kënduar këngë në një festë ditëlindjeje. Policia e Kosovës, thonë ata, i ka spërkatur me gaz lotsjellës dhe ka përdorur forcë deri në stacionin policor.

Të rinjtë nga Leposaviqi thonë se tani kanë frikë se çfarë u lejohet të bëjnë dhe si të punojnë në vendlindjen e tyre. Aleksa Babiq thotë se policët i kanë ngacmuar deri në stacion policor.

“Ishim matanë kafenesë “Mistik” dhe kënduam këngët tona që i dëgjonim kur u rritëm për Kosovën tone, për këtë na arrestoi policia dhe na dërgoi në paraburgim, ku duhej të jepnim deklaratë dhe ku na keqtrajtuan. Na detyruan të themi atë që këndonim, më shanin në makinë. Na kanë spërkatur me gaz lotsjellës dhe më kanë spërkatur edhe mua në veturë kur po më përcillnin për në stacion”, thotë Babiq.

Ai shton se nuk po prishnin rendin dhe qetësinë publike, thjesht po këndonin dhe nuk kishin ndërmend të provokonin askënd.

“Nuk kemi prishur qetësinë, nuk kemi bërtitur, kemi kënduar këngë kosovare dhe nuk kemi pasur qëllim të provokojmë askënd, nuk kemi provokuar, nuk kemi bërë asnjë problem. Gjatë ndalimit, ata përdorën forcë, na fiksuan në mur, na prangosën, na futën në një makinë dhe na morën, dhe kanë përdorur forcë në stacionin policor”, tha Babiq.

Ai shton se tani ka frikë se për çfarë mund të arrestohet.

“Kemi frikë se nuk dimë më çfarë mund të bëjmë dhe çfarë nuk mund të bëjmë, mund të na ndalojnë për gjëra të ndryshme, jemi të kërcënuar, dhe mendoj se këtu për të rinjtë është edhe e rrezikshme për jetën”, thotë Babiq.

Andrija Antonijeviq pohon se policët në stacion i kanë detyruar të këndojnë sërish të njëjtat këngë.

“Ishim në festën e një shoku, pas festës të gjithë shkuam në një kafene ku kënduam të njëjtat këngë. Nuk provokuam askënd, nuk kishim ndërmend të ofendojmë askënd, kënduam këngë kosovare. Pas kësaj ata erdhën dhe na spërkatën me gaz lotsjellës, na arrestuan menjëherë, mua dhe shokun tim, nuk e di pse. Na mbanin dhe bërtisnin 'hajde tani këndoni këtu, çfarë keni kënduar më parë', na sulmuan gjithë kohën atje. Një shoku i tij u spërkat me gaz lotsjellës në sy, kështu që ai shkoi në ambulancë, dhe gazi lotsjellës më kapi edhe mua. Na vunë prangat sa mundën, na futën në makinë dhe më pas zbritën në stacion për të shkruar një raport, gjobë prej 200 euro, dhe pas atij raporti, na lanë të shkojmë në shtëpi”, tha Antonijeviq.

Ai, si moshatarët e tij, ka frikë se çfarë mund të bëjë dhe sa i sigurt është.

“Kemi frikë, na arrestojnë për gjëra të vogla pa arsye, nuk e di se çfarë mund të bëj dhe çfarë nuk mund të bëj”, tha Antonijeviq.

Ata janë gjobitur nga 200 euro, nëse paguajnë 100 euro brenda 15 ditëve, gjoba u zvogëlohet përgjysmë.

Zëvendëskomandanti i Policisë së Kosovës për Rajonin Verior, Veton Elshani, thotë se në ora 01:30 është raportuar për prishje të rendit dhe qetësisë publike, zhurmë dhe rrëmujë, që sipas ligjeve të Kosovës dënohet pas mesnatës së orës 1.