Lepaja: Shqipëria nuk po punon kundër Kosovës edhe pse nuk janë dakord për gjithçka

Fadilj Ljepaja
Burim: Kosovo Online

Komentatori politik nga Prishtina Fadil Lepaja beson se nuk ka probleme funksionale në marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, por ka dallime se si Tirana e sheh normalizimin e marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Ndonëse shumë politikanë nga Kosova së fundmi kanë vlerësuar se marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kosovës nuk kanë qenë kurrë më të këqija dhe se kryeministri Albin Kurti është personi “më i merituar” për këtë, Lepaja nuk ka një mendim të tillë.

“Nuk ka probleme funksionale në marrëdhëniet ndërmjet Kosovës dhe Shqipërisë, po ashtu nuk ka dallime të mëdha në politikat e Kosovës dhe Shqipërisë sa i përket marrëdhënieve të ndërsjella. Shqipëria e ka njohur Kosovën, por ka dallime sesi politika shqiptare e sheh normalizimin e marrëdhënieve mes Kosovës dhe Serbisë. Në këtë drejtim, politika shqiptare kërkon të ndërmjetësojë gjithnjë e më shumë. Marrëdhëniet mes Ramës, Vuçiqit dhe Thaçit ishin të njohura, madje u fol edhe për shkëmbim territoresh, por dihet se komuniteti evropian dhe politika aktuale e Perëndimit nuk e duan realisht këtë, nuk e duan. luaj më me kufijtë”, tregon Lepaja.

Ai pretendon se kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka hedhur baza të reja mbi të cilat duhet të ndërtohet normalizimi i marrëdhënieve, ndërsa më herët diskutimet kanë qenë për korniza krejtësisht të ndryshme.

Thjesht, zoti Vuçiq dhe zoti Rama u përpoqën disi të shmangin faktin se Kosova është shtet dhe se asnjë normalizim nuk mund të arrihet pa e pranuar si realitet”, thotë Lepaja.

Ai gjithashtu thekson se edhe pse Shqipëria nuk është dakord për gjithçka me Kosovën, sigurisht që nuk funksionon kundër saj.

“Shqipëria është thjesht përballë Europës, është pjesë e NATO-s, është e orientuar drejt Perëndimit dhe ka një kufi që asnjë politikan në Shqipëri nuk do ta kalojë. Nga ana tjetër, zoti Vuçiq dhe politika serbe duhet të vendosin se ku dhe si do të shkojnë, nëse duan të shkojnë në perëndim apo në lindje, nëse duan të jenë me NATO-n apo kundër NATO-s. Zgjedhja nuk u takon shqiptarëve, as në Kosovë, as në Shqipëri, thjesht, nëse Serbia i drejtohet Evropës dhe Perëndimit, besoj se nuk do të kemi pothuajse asnjë problem me Serbinë. Ballkani do të jetë një Evropë pa kufij dhe nuk do të dihet fare se ku ka qenë ai kufi”, vlerëson Lepaja.

Mbi të gjitha, shton ai, “duhet ta pranojmë dhe ta njohim njëri-tjetrin”.

“Unë jam gjithashtu i sigurt se Kosova do t'i rregullojë të gjitha marrëdhëniet e saj të brendshme me komunitetet, brenda kësaj kornize edhe me komunitetin serb dhe se komuniteti serb në Kosovë nuk do të ketë për çfarë të ankohet”, ka përfunduar Lepaja.