A po përgatitet një kurthë për Serbinë në kapitullin 35 në Bruksel?

Evropska komisija
Burim: Wikipedia/ETH-Archiv

Nëse Bashkimi Evropian vendos të përfshijë në kapitullin 35 të negociatave për anëtarësimin e Serbisë në BE detyrimin për zbatimin e Marrëveshjes për rrugën drejt normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë nga shkurti i këtij viti dhe aneksin e saj nga Ohri, praktikisht do të do të thotë se pa e lënë Kosovën të kalojë pragun e kombeve të Bashkuara, Serbia nuk mund të bëhet anëtare e Bashkimit Evropian.

Në nenin 4 të Marrëveshjes për rrugën e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë thuhet se “Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare”, pra edhe në Kombet e Bashkuara, prandaj kjo marrëveshje mbeti pa nënshkrimin e Beogradit që në fillim.

Pasi media të caktuara, pas shikimit të draft-konkluzioneve të BE-së për Serbinë, njoftuan se në mesin e dhjetorit Këshilli Evropian do t'i kërkojë Komisionit Evropian të plotësojë kriteret për kapitullin 35 në negociatat për anëtarësimin e Serbisë me dispozitat e marrëveshjeve të lartpërmendura para fundit të janarit. Në vitin 2024, presidenti i Serbisë Aleksandar Vuçiq deklaroi se kjo do të thotë qartë se “BE nuk e do Serbinë”.

"Nëse anëtarësimin e Kosovës në OKB e vendosni si pjesë të Kapitullit 35, atëherë është e qartë se nuk e dëshironi Serbinë. Nuk besoj se është e mundur dhe nuk mendoj se do të marrin një vendim të tillë", tha presidenti i Serbisë të premten.

Bashkëbiseduesit e Kosovo online kanë qëndrime të ndryshme për këtë njoftim. Ndërsa disa besojnë se një vendim i tillë në Bruksel do të nënkuptonte se Serbisë po i kërkohet të heqë dorë nga Kosova për hir të anëtarësimit në BE dhe se me këto lëvizje BE-ja po thotë të vërtetën lakuriq se nuk e dëshiron Serbinë në radhët e saj dhe se është duke bërë presion mbi të, të tjerët theksojnë se Kosova dhe Serbia, duke u pajtuar me marrëveshjet e reja në Bruksel dhe Ohër, ka obliguar që të hyjnë në procesin e negociatave për integrim të mëtejmë në BE. Të them të drejtën, pa i nënshkruar ato dokumente. Ata theksojnë gjithashtu se pyetja është nëse në Këshillin Evropian në këtë moment ka një konsensus për të ndryshuar Kapitullin 35.

Shkrimtari dhe gazetari Zhivojin Rakoçeviq thotë për Kosovo online se nëse kushti për hyrjen e Serbisë në BE do të ishte heqja dorë nga Kosova, kjo nuk do të kishte kuptim për serbët dhe se shpeshherë duket se Bashkimi Evropian mezi pret të vendosë disa pengesë përballë Serbisë dhe Ballkanit Perëndimor që të mos bëhen pjesë e BE-së, pra që bashkësia ndërkombëtare të mos dëshirojë sinqerisht ta shohë Serbinë në BE.

“Në thelb, nëse çështja e hyrjes së Serbisë në Bashkimin Evropian është heqja dorë nga Kosova, dhe ne kemi hequr dorë nga gjithçka që është reale në Kosovë, përveç anëtarësimit në Kombet e Bashkuara, atëherë Bashkimi Evropian nuk ka asnjë kuptim për Serbinë dhe shumicën e qytetarëve serbë, dhe për serbët e Kosovës do të ishte një tjetër në serinë e disfatës që ne në fakt po e jetojmë”, tha ai.

Rakoçeviq thekson se nuk mund të pritet që Serbia të nënshkruajë në asnjë formë njohjen e Kosovës.

“Nëse gjithçka dorëzohet me shpresën se do të jetë më mirë për ne, atëherë ai nënshkrim nuk do të thotë asgjë për serbët e Kosovës, nuk do të thotë asgjë as për Serbinë”. Gjithçka është e pakuptimtë deri në atë pikë sa nuk mund të fitojmë as një Asociacion të vetëm të komunave serbe," tha Rakoçeviq.

Thelbi është i qartë, pohon ai, puna është se “si të fshihet e gjithë trashëgimia e marrëveshjeve që kemi pasur në periudhën e kaluar që na garantonin vetëm në letër të drejtat”.

“Në thelb, bashkësia ndërkombëtare përgatiti dokumente dhe u tha shqiptarëve të firmosin dhe të mos zbatojnë. E njëjta gjë është me dokumentet e fundit, thjesht jeta jonë dhe liria jonë thonë si vijon, nëse serbët e Kosovës ju thonë ``ne kemi lirinë`, atëherë çdo gjë është në rregull, deri në atë moment do të jetojmë siç jetojmë. “Asnjë marrëveshje nuk do të zbatohet, sepse në thelb bashkësia ndërkombëtare nuk na do aq shumë në Bashkimin Evropian dhe as nuk dëshiron të zbatojë atë që është nënshkruar”, ka përfunduar Rakoçeviq.

Sipas historianit Stanislav Sretenoviq, kushdo që dëshiron të përfshijë marrëveshjen e shkurtit dhe aneksin e saj në kapitullin 35 në negociatat e Serbisë me BE-në, nuk i dëshiron Serbisë të mirën.

Në një prononcim për portalin tonë, Sretenoviq rikujton se dokumenti nuk është nënshkruar as nga Beogradi e as nga Prishtina dhe se ka qenë një marrëveshje e konceptuar në qarqet diplomatike që kushdo ta interpretojë pozitivisht.

“Unioni mund të thotë se në një moment të vështirë, kritik për paqen në Ballkan, ende ka arritur një lloj marrëveshjeje, Serbia mund të shpresojë se çështja e të zhdukurve do të zgjidhet dhe do të formohet AKS dhe se Kosova do të detyrojë BE-ja të ndërmarrë hapa drejt asaj që presin në institucionet ndërkombëtare, e kjo është njohja”, shpjegon Sretenoviq.

Në një plejadë të tillë forcash, thotë ai, nëse marrëveshja e Ohrit futet në një dokument të rëndësishëm të BE-së, siç është kapitulli 35, kjo do të nënkuptonte drejtpërdrejt se në momentin kur organizohen zgjedhjet në Serbi, ushtrohet presion mbi autoritetet në Beograd.

Me këtë, shton ai, qeveria praktikisht e vendos veten para një muri, në një situatë ku do të duhet të bëjë një lëvizje të caktuar, e cila më pas do të vendosë në plan të parë Unionin dhe hapat e saj.

"Unë nuk mendoj se një lëvizje e tillë do të ndodhë. Sido që të jetë, Serbia nuk mund të nënshkruajë njohjen e Kosovës. Asnjë qeveri në Serbi nuk do ta bëjë këtë në 100, 200 vitet e ardhshme. Është një akt që askush nuk do ta bëjë. edhe ai që ushtron presion në këtë mënyrë ndaj Serbisë, ai me të vërtetë nuk i uron asaj dhe vazhdon ta poshtërojë atë, gjë që në këtë moment paraqet një politikë të vjetëruar që vetëm do të poshtërojë ata që përpiqen të vazhdojnë ta poshtërojnë Serbinë, e jo të kontribuojnë në mënyrë konstruktive për një marrëveshje e drejtë mes serbëve dhe shqiptarëve që do të mundësonte paqe dhe prosperitet në Serbi dhe në të gjithë Ballkanin”, përfundoi Sretenoviq.

Dragisha Mijaçiq, koordinatori i Konventës Kombëtare të BE-së për kapitullin 35, megjithatë, thekson se që nga dita kur Kosova dhe Serbia ranë dakord për një marrëveshje të re për rrugën drejt normalizimit në Bruksel dhe Ohër, ata u zotuan të hyjnë në procesi i negociatave për integrim të mëtejshëm në BE, si për Serbinë ashtu edhe për Kosovën.

“Tani është fjala për operacionalizimin, pra ndryshimin e kapitullit 35, në mënyrë që në atë kapitull të përfshihen dispozitat nga këto marrëveshje për Serbinë. Ajo që është e paqartë për momentin është nëse ka një konsensus në Këshillin Evropian të të gjithë anëtarëve të BE-së. deklaron se ky ndryshim ndodh”, tha Mijaçiq për Kosovo online.

Sipas tij, disa anëtarë të BE-së mund të mos pajtohen në këtë moment, por Serbia sigurisht që nuk do të mund të shpëtojë nga ajo për të cilën u angazhua presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq në shkurt dhe mars.

Ai gjithashtu sqaron se përfshirja e disa qështjeve në kapitullin 35 nuk është një proces kaq i thjeshtë.

“Më parë, qëndrimi i përbashkët i anëtarëve të Bashkimit Evropian për kapitullin 35 ishte vonuar dy vjet e gjysmë pas nënshkrimit të Marrëveshjes së Brukselit, kështu që ai proces nuk është aq i lehtë për t'u realizuar në një periudhë kaq të shkurtër kohore, por një gjë. Është e sigurt se nuk do të ketë zbatim të mëtejshëm derisa të fillojë një proces i besueshëm i themelimit të AKS”, thekson Mijaçiq.

Që kapitulli 35 gjithmonë mund të ndryshohet, thotë për Kosovo online Aleksandar Rapajiq, drejtor programi të OJQ-së “ACDC” nga Mitrovica e Veriut.

“Ky kapitull shërben që gjërat që ndodhin gjatë negociatave të përfshihen në të. Deri më tani ka pasur një kategori të padefinuar për të kërkuar përparim në negociatat ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, që do të thotë se është shumë e mundur që ky progres tash më të definohet. Dhe a është mirë?Mendoj se nuk është mirë të bëhet kjo në këtë moment.Ky pika që ekziston për Serbinë është specifike sepse nuk varet vetëm nga ajo që bën Beogradi, por Serbia ka një proces negociues në të cilin nuk mund të pritet veprim nga një palë që është jashtë atij procesi dhe nëse Serbia do të kushtëzohej me disa zgjidhje nga Marrëveshja e Ohrit apo propozimi franko-gjerman që në fund as zyrtarisht nuk u miratua nga Serbia, atëherë do të ishte zgjidhje e imponuar”, thotë Rapajiq.

Ai beson se ndryshimi i mundshëm i kapitullit 35 do të jetë problem për Serbinë.

“Për ne në Kosovë, Asociacioni i Komunave Serbe është më i rëndësishmi në këtë moment. Nëse kjo marrëveshje e Ohrit do të çojë në këtë, unë mendoj se pozita e njerëzve që jetojnë në Kosovë do të përmirësohet, por do të përkeqësojë pozitën e Serbisë në procesin negociator në kuptimin që Serbisë do t'i paraqitet një kërkesë e re që duhet. firmos diçka në fund të rrugës evropiane, edhe pse nuk është shkruar në kapitullin 35, mund të merret me mend se do të jetë një nga kërkesat e Bashkimit Evropian”, beson Rapajiq.

Avokati Milan Antonijeviq është i mendimit se propozimi i BE-së dhe gjithçka që vjen dhe lidhet me kapitullin 35 duhet parë si gjëra që janë në interes të Serbisë dhe ndoshta edhe më shumë për njerëzit që jetojnë në Kosovë. Ai thekson se është e rëndësishme të gjendet një mënyrë për të normalizuar marrëdhëniet ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës sa më shpejt që të jetë e mundur, sepse incidentet e përditshme janë telash për komunitetin serb që ka vendosur të jetojë në Kosovë.

Duke komentuar mundësinë që pranimi i Kosovës në OKB të jetë kusht për hyrjen e Serbisë në BE, Antonijeviq vlerëson se kjo është një periudhë që do të vijë pas shtatë apo tetë vitesh.

“Shpresoj që deri atëherë marrëdhëniet dhe jeta në rajonin tonë do të jenë pa asnjë fërkim, pa rreziqe sigurie. Pritja që Serbia ta njohë Kosovën në mënyrë të qartë është diçka që duhet të jetë në diskursin publik, duhet diskutuar, ka institucione që do të duhej të merreshin me këtë - dhe mbi të gjitha, kam parasysh Kuvendin Kombëtar dhe Qeverinë, si dhe vetë presidentin, i cili bashkë me ekipin e tij po negocion për normalizimin e marrëdhënieve”, thotë Antonijeviq për Kosovo online dhe shton se nuk pret që një diskutim i tillë të ketë së shpejti agjendë, por edhe të pengojë në asnjë mënyrë integrimin evropian.

“Por në një periudhë ne si popull dhe shoqëri dhe si shtet duhet të shtrojmë pyetjen se çfarë garanton paqen afatgjatë, çfarë është në interes të qëndrimit dhe mbijetesës së komunitetit serb në Kosovë. Vakumi në të cilin jeton komuniteti serb në Kosovë kontribuojnë që jeta e tyre të jetë cilësore, të mund të zhvillohen ekonomikisht dhe në çdo mënyrë tjetër, ose jemi dëshmitarë të diçkaje që është një eksod i heshtur dhe i ngadalshëm, d.m.th. shpërngulja familjeve nga Kosova, gjë që realisht nuk mendoj se është diçka që Serbia mundë të jet pas kësaj në asnjë mënyrë dhe në asnjë kohë”, tha Antonijeviq.