Sa i rëndësishëm është anëtarësimi i mundshëm i Kosovës në paktin e NATO dhe cilat do të ishin pasojat e kësaj?

Jens Stoltenberg i Vjosa Osmani
Burim: Kosovo Online

“Nuk ka dyshim se në ndonjë skenar hipotetik, integrimi i Kosovës në paktin e NATO-s do të dëmtonte marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Aleancës dhe do të dëmtonte edhe më tej pozitën tashmë të palakmueshme që NATO ka në opinionin publik të Serbisë. Aleanca në Bruksel e di këtë, ashtu siç e dinë edhe se katër shtetet e tyre anëtare nuk e njohin shtetësinë e Kosovës”.

Ka përgatitur: Millosh Gariq 

Misioni paqeruajtës i Paktit të NATO-s në Kosovë (KFOR), sipas mandatit të OKB-së, aktualisht numëron rreth 4.500 ushtarë nga 27 vende të botës, të cilët pas vlerësimeve të fundit të samitit të Aleancës Veriatlantike për përforcimet për shkak të situatës së sigurisë, është rreth një e pesta prezencë më e lartë krahasuar me një vit më parë. Dhe derisa Beogradi zyrtar këmbëngul në praninë dhe angazhimin më të madh të njësive të KFOR-it për sigurimin e komunitetit serb në Kosovë, politikanët shqiptarë në Prishtinë theksojnë anëtarësimin e shpejtë të Kosovës në NATO dhe formimin e ushtrisë së saj me fuqi të pakufizuara, edhe pse kjo është kundër të gjithave dokumente të vlefshme.

Kryetari i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Ramush Haradinaj, dikur pjesëtar i shquar i formacionit paraushtarak të UÇK-së në luftën kundër forcave të sigurisë serbe, ka kërkuar nga Kuvendi i Kosovës që disa ditë më parë të miratojë një rezolutë që kërkon anëtarësimin e drejtpërdrejtë në NATO. Haradinaj ka thënë se gjendja e sigurisë në Kosovë dhe në rajon është serioze dhe se “Kosova nuk duhet të kërkojë anëtarësim në Partneritetin për Paqe, por të shkojë direkt në aleancën e NATO-s”.

Në qarqe të caktuara politike në Perëndim, pranimi i Kosovës në NATO diskutohet shpesh si një opsion për afirmimin ndërkombëtar të pavarësisë së shpallur në mënyrë të njëanshme të Kosovës, e cila u ndalua në vitet e kaluara nga refuzimi parimor i Serbisë për të pranuar shkëputjen e krahinës jugore dhe anëtarësimin e saj në institucionet më të rëndësishme në botë. Dhe sa e ndërlikuar është anëtarësimi hipotetik i Kosovës në aleancën e NATO-s, tregon më së miri fakti se të katër shtetet anëtare të Aleancës janë rreptësisht kundër pranimit të shtetësisë së Kosovës.

Kosova nuk është shtet për Spanjën, Greqinë, Rumanë dhe Sllovakinë, prandaj nuk mund të jetë objekt i bisedimeve për anëtarësim në NATO. Kjo u demonstrua së fundmi dhe praktikisht gjatë vizitës së “presidentes” Vjosa Osmani në selinë e NATO-s.

“Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s u takua me znj. Vjosa Osmani-Sadriu nga Kosova. Të enjten, më 7. shtator 2023, Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, z. Jens Stoltenberg, priti zonjën Vjosa Osmani-Sadriu”, thuhet në një nga lajmet. në faqen zyrtare të NATO-s, me një gardh të qartë për rolin zyrtar të mysafirit nga Kosova.

Pra, është plotësisht e qartë se për lidershipin politik të shqiptarëve në Kosovë, hyrja eventuale në NATO është jashtëzakonisht e rëndësishme, por sa e rëndësishme është diçka kaq e rëndësishme për vetë NATO-n në këtë moment dhe çfarë pasojash mund të lindin nga ai skenar, këto janë pyetjeve për t'u përgjigjur ia vlen t'i kushtohet vëmendje e veçantë.

Nuk është temë në Bruksel

“Sa herë që politikanët shqiptarë kanë nevojë për pikë të lira politike brenda elektoratit, ata përdorin recetën e provuar dhe të testuar të vënies së gishtit nga Serbia dhe serbët. Qoftë për blerje armësh, stërvitje ushtarake të Ushtrisë Serbe, ekspozita apo ndonjë aktivitet tjetër. Ngjashëm është edhe me temën e anëtarësimit në NATO, me faktin se përdoret jo vetëm për opinionin publik të brendshëm por edhe për skenën ndërkombëtare. Kjo ëndërr e parealizuar e shqiptarëve të Kosovës, siç thonë ata, duhet t'i mbrojë ata përgjithmonë nga "agresioni serb", i cili, sipas deklaratave të tyre, është gati të fillojë. Prandaj, tema e anëtarësimit në NATO paraqet një kombinim fitues si për votuesit në vend ashtu edhe për partnerët ndërkombëtarë, ndaj nuk duhet të jetë çudi pse përmendet gjithnjë e më shpesh”, Vlade Raduloviq, analist ushtarak dhe president i Qendrës për Kërkime Gjeostrategjike. dhe Terrorizmi, thekson për Kosovo online.

Në anën tjetër, ai beson se çështja e anëtarësimit të mundshëm të Prishtinës në NATO jo vetëm që nuk është temë e asnjë bisede në Bruksel, por thjesht për arsye procedurale, kjo çështje për momentin nuk duket reale.

“Është theksuar disa herë se NATO mbetet plotësisht e përkushtuar ndaj misionit të KFOR-it dhe mandatit të tij në kuadër të Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara. Edhe gjatë takimit të fundit të ministrave të jashtëm të vendeve anëtare të NATO-s në Bruksel, Sekretari i Përgjithshëm i Aleancës, Jens Stoltenberg, përsëriti se një nga prioritetet e NATO-s është paqja dhe stabiliteti në Ballkan dhe mbështetja e mëtejshme për misionet e Eufor Althea në Bosnje dhe Hercegovina dhe Kfor në Kosovë e Metohi. Pra, nëse do të mund të jem konkret, përkundër dëshirës së Prishtinës, do të thosha se çështja e anëtarësimit jo vetëm që nuk është "në tavolinë" ose në rastin më të mirë, sipas tyre, është jashtëzakonisht margjinale, por është e pakuptimtë në këtë moment. Sidomos duke pasur parasysh se jo të gjithë anëtarët e NATO-s e njohin pavarësinë e Kosovës dhe konsensusi është fillimi dhe fundi i gjithçkaje”, shpjegon Raduloviq.

Megjithatë, sipas Raduloviqit, mbetet për t'u parë se si do të zhvillohen gjërat në të ardhmen, dhe sigurisht shumë do të varet nga dialogu i mëtejshëm ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës dhe zhvillimi i situatës në terren.

“Nuk ka dyshim se në ndonjë skenar hipotetik, integrimi i Kosovës në NATO jo vetëm që do të dëmtonte marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Aleancës, por do të dëmtonte edhe më shumë pozitën tashmë të palakmueshme që NATO ka në opinionin publik të Serbisë. Nga ana tjetër, nuk shoh se si do të kishte ndikim negativ në situatën e sigurisë në rajon. Përkundrazi, NATO do të forconte edhe më shumë pozitat e saj në këtë pjesë të Evropës dhe në këtë mënyrë do të kontrollonte dhe parandalonte çdo përshkallëzim të mundshëm të konfliktit”, konsideron analisti ushtarak Vlade Raduloviq.

Serbia në situatë delikate

Siniša Ljepojević, gazetar, publicist dhe ekspert i shkëlqyer i situatave gjeopolitike për një kohë të gjatë, thekson për Kosova Online se NATO është para së gjithash një organizatë politike, e vetëm pastaj ushtarake, dhe se është gjithnjë e më shumë një instrument politik sesa një instrument ushtarak. të Amerikës dhe të Bashkimit Evropian.

"NATO nuk është as më e madhja dhe as më e forta dhe siç e ka treguar lufta në Ukrainë, ajo është në krizë të thellë dhe e ardhmja e saj është e pasigurt. Megjithatë, ajo nuk po heq dorë nga qëllimet e saj strategjike, ku përfshihet edhe Kosova. Qëllimet kryesore të anëtarësimit eventual të Kosovës në Aleancë po lidhin korridoret tokësore nga Shqipëria dhe Mali i Zi përmes Kosovës me Maqedoninë e Veriut dhe pjesën tjetër të bllokut të NATO-s. Kjo do të mbyllte plotësisht zonën jugore të Ballkanit. Ky synim është ndërtimi i një rruge rrjeti që do të lidhë Adriatikun me Detin e Zi në rrugë tokësore.Qëllimi i dytë është "forca e gjallë", anëtarët e NATO-s nuk kanë ushtarë të mjaftueshëm dhe çdo mijë është më e rëndësishme dhe besohet se Kosova mund t'u japë disa mijëra", shpjegon. Ljepojeviq.


Ai shton se për këtë është jashtëzakonisht e rëndësishme që Amerika dhe vendet e NATO-s ta detyrojnë Serbinë në çfarëdo marrëveshjeje me Prishtinën që mund të paraqitet si njohje de facto e Kosovës, e cila më pas, sipas atij interpretimi, do t'i hapte rrugën Kosovës. anëtarësimin në paktin e NATO-s.

“Është shumë e vështirë të parashikohet se cilat mund të jenë pasojat reale. Serbia është në një situatë shumë delikate sepse është nën presion për marrëveshje që do të interpretoheshin si njohje de facto e Kosovës si shtet, të cilën ajo nuk mund ta pranojë dhe Në të njëjtën kohë është në interes të Beogradit që, pavarësisht gjithçkaje, të mbajë marrëdhënie me aleancën e NATO-s.Në marrëdhëniet ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, kjo do të thotë se Prishtina do të forcohet dhe praktikisht do të arrijë qëllimin e saj, dhe në përgjithësi në rajon mund të ketë ndërrime politike edhe në ato vende që nuk e njohën Kosovën, në Rumani dhe Greqi, të cilat janë anëtare të aleancës së NATO-s, prandaj duhet të pranojnë vendimet e saj.Natyrisht, ky është një zhvillim i mundshëm dhe ende nuk është e qartë se si ato NATO planet do të zhvillohen më tej, por pavarësisht nga kjo pasiguri, përshtypja është se NATO nuk do të heqë dorë nga ato plane”, përfundon Ljepojeviq.

Kosova nuk i plotëson kriteret

Si një aleancë mbrojtëse, NATO aplikon një qasje 360 ​​gradë, që do të thotë se ajo përpiqet të mbajë një prani politike dhe ushtarake në të gjitha pikat kritike për sigurinë e anëtarëve të saj, thotë analisti ushtarak dhe politik Darko Obradović. Ai tregon për Kosovo online se Kosova është larg kritereve për lansimin e një aplikacioni zyrtar.

“Për çështjen e Kosovës, NATO është faktor kyç i sigurisë në Kosovë, ndërsa në anën tjetër prania e NATO-s në Ballkanin Perëndimor ruan stabilitetin e gjithë Evropës. Sa i përket anëtarësimit të Kosovës në NATO, duhet pasur parasysh faktet e mëposhtme. Jo të gjithë anëtarët e njohin Kosovën dhe në NATO vendimet merren me konsensus. Së dyti, nuk mjafton një vendim politik për anëtarësimin në NATO, por gatishmëria e anëtarit për të përmbushur kriteret komplekse. Për momentin Kosova është larg nga kjo. Pjesëmarrja në programin Partneriteti për Paqe ende nuk është miratuar, ndërsa Plani i Veprimit për Partneritet Individual dhe plani i anëtarësimit janë në shkopin e “gjatë””, theksoi Obradoviq, i cili është edhe drejtor programor i Qendrës për Analiza Strategjike.

Sipas tij, nuk ka gjasa që Aleanca të zyrtarizojë marrëdhëniet me Kosovën, të paktën jo derisa të jetë në fuqi Rezoluta 1244 e KS të OKB.

“Nuk do të kishte stimuj konkretë dhe rezultate strategjike nga anëtarësimi i përshpejtuar i Kosovës në NATO, ndërsa në anën tjetër, një proces i tillë do të iniconte një dialog politik shumë të komplikuar që mund të çonte në një precedent. Një skenar i tillë nuk është i nevojshëm në këtë kohë për NATO-n. Le të shohim shembullin e Turqisë dhe ratifikimin e traktatit me Suedinë. Sapo është mbajtur takimi i ministrave të jashtëm të NATO-s, ku një nga temat është nxitja politike që Turqia të përmbushë detyrimet e saj në lidhje me anëtarësimin e Suedisë në Aleancë. Aktiviteti dhe roli i anëtarëve individualë të NATO-s shpesh ngatërrohet me veprimet e NATO-s në Kosovë”, thekson Obradoviq.

Megjithatë, ai thekson se hyrja hipotetike e Kosovës në NATO do të dobësonte pozitën ndërkombëtare të Serbisë dhe jo atë të sigurisë.

Një skenar i rrezikshëm për Serbinë

“Në thelb, fuqia e shtetit përcaktohet nga forca e aleancave të cilave shteti i përket. Një skenar në të cilin Serbia do të varej nga vendimet e Kosovës, veçanërisht në kontekstin ku Kosova do të ishte pjesë e aleancës dhe formatit më të fortë politiko-siguror për dialog, do të nënkuptonte një mbytje gjeopolitike për Serbinë. Ky skenar do të ishte veçanërisht i rrezikshëm nëse Serbia nuk do të ishte anëtare e BE-së në atë kohë. Në rast se Serbia arrin anëtarësimin e plotë në BE, rregullimi i sigurisë së Kosovës, për të cilin hipotetikisht po diskutojmë, nuk është absolutisht i rëndësishëm. Në thelb, Serbia heq dorë nga mundësia e projektimit dhe mbrojtjes së interesave të saj brenda një organizate siç është NATO. Argumentimi pse është kështu mund të debatohet, por çështja e përshtatshmërisë së vendimeve për të qëndruar larg anëtarësimit në NATO, ndërkohë që të gjithë të tjerët forcojnë pozicionin e tyre ndërkombëtar me atë anëtarësim, por edhe ndikojnë në tërheqjen e investimeve të huaja direkte përmes "efektit të NATO-s". duhet të ngrihet. Nëse marrim parasysh se si anëtarësimi hipotetik i Kosovës do të ndikonte në marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe NATO-s dhe Beogradit e Prishtinës, mendoj se është iluzore të shqyrtohet një skenar i tillë. Kosova në NATO me Serbinë jashtë NATO-s do të ishte fatkeqësia më e madhe e politikës së jashtme serbe, që do të nënkuptonte dështim total në pozicionimin e Serbisë për shekullin e 21-të dhe pasojat e një skenari të tillë do t'i ndjenin brezat e ardhshëm”, paralajmëron Obradoviq. 

Opinion për këtë temë për Kosovo online e ka shprehur diplomati me përvojë Branko Brankoviq, i cili para së gjithash thekson se NATO po përpiqet çdo gjë që ta largojë Ballkanin nga bashkëpunimi me Rusinë.


"Kjo nuk është e djeshme. Sot, pas fiaskos në Ukrainë, ata po kërkojnë mundësinë që disi të rikuperohen duke qenë prezent në Ballkan. Mendoj se edhe NATO-ja është në një situatë për të parë se çfarë do të bëjë me veten. si BE.Realisht Kosova nuk ka shanse të hyjë në NATO sepse katër shtete anëtare nuk e njohin Kosovën.Meqenëse Evropa është në kaos nuk ka unitet për një gjë të tillë.Ka edhe Hungarinë dhe pyetja është gjithashtu si do të kalonte Holanda me shpalljen e daljes së saj nga BE nga qeveria e re”, beson Brankoviq. 

Megjithatë, ai paralajmëron se hyrja eventuale e Kosovës në NATO do të ishte një goditje serioze për marrëdhëniet e Serbisë jo vetëm me vendet evropiane në përgjithësi, por edhe për hapat e mëtejshëm të Serbisë drejt BE-së.

"Në situatën në të cilën është sot, Bashkimi Evropian ka nevojë për Serbinë shumë më tepër sesa Serbia mund të përfitojë nga anëtarësimi në BE. Kosova në NATO në të ardhmen e afërt është vetëm një dëshirë e mirë e atyre që duan ta realizojnë", përfundon Brankoviq.