Maliqi: Presioni kryesor nga Perëndimi për të arritur një marrëveshje në dialog pas zgjedhjeve në Serbi

Škeljzen Maljići
Burim: Kosovo Online

Analisti politik nga Prishtina, Shkëlzen Maliqi, ka vlerësuar për Kosovo Online se do të ketë presion të shtuar për të arritur progres në drejtim të normalizimit të marrëdhënieve dhe arritjes së një marrëveshjeje ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës deri në kohën e zgjedhjeve në BE dhe SHBA. mbajtur vitin e ardhshëm. Sipas tij, presioni kryesor do të vijë pas zgjedhjeve në Serbi, si dhe se nëse zbatimi i dakorduar nuk ndodh shpejt, të dyja palët do të përballen me pasojat.

Maliqi thekson se presidenti serb Aleksandar Vuçiq dhe kryeministri i Kosovës Albin Kurti e kanë vonuar procesin deri më tani.

“Tani vetëm presim që të mbahen zgjedhjet në Serbi, kështu që presioni kryesor ndoshta do të jetë pas kësaj. Nuk e di nëse rezultati i zgjedhjeve në Serbi mund të ndryshojë diçka, pas zgjedhjeve zakonisht duhen dy ose tre muaj derisa të formohet qeveria. “Mendoj se diplomatët, me sa shoh unë, janë optimistë në kuptimin që thonë se gjithçka ka mbaruar dhe se duhet vetëm të zbatohet”, thekson Maliqi.
Kur bëhet fjalë për presionin e BE-së dhe SHBA-së për të përshpejtuar procesin e normalizimit në muajt e ardhshëm, Maliqi thekson se me siguri do të aplikohen “metoda të kombinuara”.

“Nuk do të doja të spekuloja, por ndoshta do të ketë presion më intensiv, sepse tani e kemi parë për herë të parë që edhe liderët evropianë janë shumë të vendosur, kërkojnë që marrëveshjet të zbatohen dhe puna të përfundojë. sa më shpejt të jetë e mundur”, tha ai.

Nëse nuk i përmbushin obligimet e tyre, sigurisht që do të ketë pasoja për Beogradin dhe Prishtinën, është i bindur Maliqi.

“Varet se çfarë lloj bllokimesh do të ketë. Mund të ketë edhe sanksione. Ata as që janë shfuqizuar në Kosovë, kjo është një gjë, dhe ata ende presin Serbinë, nëse Vuçiqi apo kushdo që është në detyrë nuk e kryen punën për ta përfunduar atë marrëveshje”, thekson ai.

Maljiqi pohon se pavarësisht këmbënguljes së Brukselit dhe Uashingtonit për të arritur një zgjidhje, marrëveshjet e detyruara nuk janë të mira, por problem është edhe situata e brendshme politike në Serbi dhe në Kosovë kur bëhet fjalë për planin franko-gjerman.

“Le të themi në Serbi ka një kundërshtim të madh kundër marrëveshjes franko-gjermane dhe kundër marrëveshjes në përgjithësi, nuk e di nëse do të ndryshojë diçka atje, por mund të jetë, siç do të thoja, shumë e tensionuar. Është e njëjta histori në Kosovë, u qetësua pak Kurti, nuk mund të jetë një shqetësim i madh. “Mendoj se bashkësia ndërkombëtare, Perëndimi po e humbet durimin dhe se rajoni duhet të kalojë në një fazë të re dhe për këtë nevojitet një marrëveshje ndërmjet Serbisë dhe Kosovës”, përfundoi Maliqi.