Mijaçiq: Zgjedhjet do të tregojnë më së miri nëse politika e Kurtit në lidhje me BKS dhe Këshillin e Evropës sjell apo heq vota

Dragiša Mijačić
Burim: Kosovo Online

Koordinatori i Grupit Punues të Konventës Kombëtare të BE-së për kapitullin 35, Dragisha Mijaçiq, thotë se ky është një vit në të cilin në çdo moment në Kosovë mund të priten zgjedhje, dhe se zgjedhjet do të tregojnë më së miri nëse veprimet e Albin Kurtit, si injorimi i sugjerimeve të partnerëve perëndimorë për të ndërmarrë "hapa të prekshëm" për formimin e Bashkësisë së Komunave Serbe, në mënyrë që Kosova të pranohet në Këshillin e Evropës, t'i sillni më shumë vota ose t'i hiqni votat që ka marrë në zgjedhjet e kaluara.

"Kurti ka një elektorat shumë të gjerë. Ai votohet nga njerëz të spektrit të majtë dhe të djathtë, konservatorë dhe liberalë dhe për këtë arsye nuk mund të bëjmë një vlerësim të qartë se si një vendim i tillë do të ndikojë në elektoratin e tij. Sigurisht që do të ketë nga ata që do mbështesin këtë qëndrim të Qeverisë së Kosovës dhe pakompromisin e Albin Kurtit, dhe në anën tjetër jam i sigurt se do të ketë shumë që do të shohin se kjo sjellje e Kurtit çon në izolimin e mëtejshëm të Kosovës dhe se nuk do të mbështesin qëndrimet e tij”, thotë Mijaçiq për Kosovo online.

Nëse Kurti dëshiron që Kosova të bëhet anëtare e Këshillit të Evropës, Mijaçiq thotë se kriteret që duhet të përmbushë janë të qarta dhe se nuk janë të reja.

“Kurti ka edhe thikë edhe bukë. Obligimi i Kosovës për formimin e BKS-së ka qenë që nga viti 2013 dhe 2015, prej më shumë se 10 vitesh pritet që Qeveria e Kosovës të zbatojë diçka, tani vetëm partnerët perëndimorë kanë thënë se nuk mund ta kalojnë faktin që pas kaq vitesh Kosova nuk e ka formuar BKS dhe prandaj nuk duhet të shpërblehet me anëtarësimin në KE, që është vendim politik. Sa i përket Francës, Gjermanisë dhe Italisë dhe vendeve të tjera të Evropës Perëndimore, të cilat janë të një mendimi, derisa të ketë hapa konkretë dhe të pakthyeshëm në lidhje me formimin e BKS-së, nuk do të ketë anëtarësim të Kosovës në KE”, thotë Mijaçiq.

Ai kujton se Kurti ka qenë kundërshtar i formimit të BKS-së që nga momenti i futjes së idesë në rendin e ditës dhe se për të është një pilulë e hidhur që duhet ta gëlltisë si politikan që drejton qeverinë.
“Kur je në opozitë, sigurisht që mund të jesh kundër çdo zgjidhjeje, por kur drejton qeverinë, ke përgjegjësi për vendimet, dhe nuk e ka të lehtë ta pranojë, sepse sigurisht që do të ketë pasoja të mëdha politike. Ai ka një sistem qeverisjeje që është mjaft i pakompromis kur bëhet fjalë për çështjet që lidhen veçanërisht me komunitetin serb. Personalisht nuk mendoj se është mirë për Kosovën. Kjo është e keqe për multietikën në Kosovë dhe për karrierën politike të Albin Kurtit. Nëse qeveria e Kosovës në krye me një politikan të tillë vazhdon, sigurisht që në vitet e ardhshme do të shohim të njëjtën situatë si në tre, katër vitet e mëparshme, dhe kjo janë shumë akte të njëanshme dhe shumë ngjarje të pakëndshme në veri, dhe që nuk i shkon askujt, as serbëve dhe as shqiptarëve partnerë në Perëndim”, vlerëson Mijaçiq.