Muhaxhiri: Zgjedhjet kanë kuptim vetëm nëse qëndrimi i Kosovës në lidhje me BKS do të ndryshojë pas tyre

Artan Muhadžiri
Burim: Kosovo Online

Analisti politik Artan MuhaXHiri thotë se në rrethanat aktuale nuk ka nevojë për zgjedhje të reja sepse çdo gjë do të përsëritet, pasi të gjitha sondazhet tregojnë se Vetëvendosje ka një avantazh të madh dhe me siguri do të fitojë zgjedhje të reja. Por, siç shton ai, nëse ideja është se do të ketë ndryshim të pozitës së Kosovës në dialogun me Serbinë dhe veçanërisht në lidhje me BKS, atëherë ka logjikë që të ketë zgjedhje.

“Gjëja më e rëndësishme është të gjendet një zgjidhje – çfarë do të ndodhë pas zgjedhjeve. Nëse fiton sërish Vetëvendosje dhe sërish ballafaqohet me të njëjtat probleme – me dialog, Bashkësia e Komunave Serbe..., do të thotë se bllokada do të vazhdojë. Mirëpo, nëse ideja është se do të ketë ndryshim të pozitës së Kosovës në dialog dhe veçanërisht në lidhje me BKS, atëherë ka logjikë që do të ketë zgjedhje të reja. Në të njëjtën kohë, opozita nuk është e përgatitur dhe për fat të keq mendoj se debati nuk do të sjellë ndonjë rezultat cilësor nëse planifikohen zgjedhje të shpejta”, tha Muhaziri për Kosovo online.

Duke pasur parasysh se ftesës së Kurtit për takim me liderët e opozitës iu përgjigj vetëm kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës, Memli Krasniq, u shtrua pyetja nëse PDK do t'i bashkohet qeverisë së re me Vetëvendosje, dhe Muhaxhiri thotë për mundësia që të ketë një hendek të madh ndërmjet qëndrimeve ideologjike të Vetëvendosjes dhe PDK-së.

“Megjithatë, asgjë nuk është e pamundur në politikën e Kosovës, nëse do të bëhej ky koalicion, do të ishte shumë keq për PDK-në sepse Kurti tani është shumë i fuqishëm dhe do të dominojë totalisht në qeverinë e ardhshme, kushdo qoftë me të. Prandaj besoj se nuk është kalkulim i mirë që PDK të shkojë me Vetëvendosje sepse nuk janë në qeveri prej disa vitesh dhe nëse do të hynin në një qeveri të tillë nuk do të kishin mundësi të shfaqeshin në qeveri. drita më e mirë sepse qeveria do të dominohet nga Kurti”, thotë Muhaxhiri.

Ai shton se PDK është shumë kundër Kurtit, se AAK e Ramush Haradinajt është parti e vogël dhe se Kurti do të ketë nevojë për një aleat më të madh nëse dëshiron një qeveri stabile.