Radiq: Stërvitja e FSK dhe ushtrisë shqiptare është pjesë e projektit agresiv turk të depërtimit në Ballkan

Aleksandar Radić
Burim: Kosovo Online

Stërvitja e fundit e përbashkët e Forcave të Sigurisë së Kosovës dhe Forcave të Armatosura të Shqipërisë në bazën e Bizës duhet parë në kontekstin më të gjerë të projektit agresiv turk neo-osman të depërtimit në Ballkan, sipas analistit ushtarak Aleksandar Radiq.

"Mesazhi i vërtetë i mbajtjes së stërvitjeve të përbashkëta të ushtrisë shqiptare dhe FSK është në fakt në hije. Turqia është një emër i përbashkët për të dyja ushtritë. Tashmë ato janë pjesë e projektit turk të depërtimit në Ballkan, i cili materializohet përmes dorëzimit të armëve, pajisjeve ushtarake dhe punë intensive në trajnimin e partnerëve të tyre në Ballkan”, thekson Radiq për Kosovo online.

Ai shpjegon se Kosova ka intensifikuar prokurimin e armëve dhe pajisjeve ushtarake pas ndryshimit të ligjit në vitin 2018 dhe se rol kyç në atë proces, kur bëhet fjalë për prokurime më serioze, nuk e kanë shtetet perëndimore, por Turqia.

“Pas ndryshimeve në pakon ligjore lidhur me Forcat e Sigurisë së Kosovës, në vitin 2018 u hoqën kufijtë për armë dhe pajisje ushtarake. Njëkohësisht KFOR-i i përmbahet ligjit të vjetër, i përmbahet kufizimeve. Vendet perëndimore armatosin FSK, por dorëzojnë mjete të blinduara të lehta pasi janë M-1017 amerikane, që mund të përdoren kryesisht për qëllime ushtarako-policore, Havies, pushkë automatike... Por është Turqia ajo që ka shfaqur dëshirën për të përmirësuar ndjeshëm aftësitë e FSK, për t'u dhënë atyre mundësinë për të arritur fuqinë e zjarrit dhe kjo është arsyeja pse "Turqia dorëzoi mortaja vetëlëvizëse të kalibrit 120 mm, mjetet e mbështetjes së batalionit, pastaj mortaja 60 dhe 81 mm dhe armë të ndryshme", numëron Radiq.

Ai po ashtu kujton se në Kosovë “barjaktar” janë TB2 – mjete ajrore shumë të afta, të fuqishme pa pilot që mund të përdoren për zbulim, por edhe për operacione zjarri.

“Turqia i ka dorëzuar të njëjtat fonde ushtrisë shqiptare dhe po kursen para për trajnime: disa kurse nga prodhuesit turq organizohen në Turqi, disa në Kosovë, disa në Shqipëri. Tani në Shqipëri është mbajtur një stërvitje, e cila në fakt është një kontroll i gatishmërisë së forcave të njësive mbështetëse të zjarrit që janë nën komandën e Tiranës, pra Prishtinës”, thekson Radiq.

Ai tregon se deri para disa vitesh Turqia drejtohej nga interesat tregtare, por tashmë ekskluzivisht politike për shitjen e armëve.

"Politika neo-osmane e Turqisë është bërë shumë agresive. Ata duan të tregojnë flamurin nga Ballkani në Azinë Qendrore, në jug në Sudan. Turqia dërgon ushtrinë atje ku duhet, ku ka nevojë për armë. Deri një vit më parë, Turqia ishte i interesuar t'u shiste një automjet forcave të sigurisë së Kosovës për të blerë më shumë automjete, ishte një ide e qartë me motive komerciale, por tani është pjesë e politikës Forcat e Sigurisë së Kosovës, Forcat e Armatosura të Bosnjës dhe Hercegovina janë përfituese të donacioneve turke dhe më pas Turqia i drejton paratë shtetërore kompanive shtetërore dhe private që po dërgojnë armë në ato vende për të treguar qartë flamurin dhe mortajën”, thekson Radiq.

Ai shton se pyetja e madhe është se si të ndërtohen marrëdhëniet me Turqinë në një situatë ku duket qartë se ajo ka favoritët kryesorë në Ballkan.

“Armatimet që ai i dorëzon FSK dhe Shqipërisë tregojnë se çfarë dhe kush është ai të cilit i beson Ankaraja zyrtare”, thekson ai.

Ai thekson se armatosja e Kosovës, por edhe e rajonit, duhet parë edhe përmes një tabloje më të gjerë në të cilën po kthehen në skenë “rregullat e vjetra të lojës”.

“Të gjithë po armatosen tani. Që nga momenti kur forcat ruse kaluan kufirin me Ukrainën, bota është ndryshe. Po shkojmë drejt militarizimit të shoqërive, po kthehen në fuqi rregullat e vjetra të lojës. Në këtë kontekst, të gjithë në Ballkan, përveç BeH-së, blejnë armë dhe është e natyrshme që ju të punoni në ngritjen e gatishmërisë luftarake të ushtrisë dhe kjo ka si pasojë të natyrshme stërvitjet”, thekson Radiq.

I pyetur nëse stërvitja e fundit e Forcave të Armatosura shqiptare dhe FSK në bazën e Bizës mund të interpretohet edhe si një lloj paralelizimi me stërvitjet e Ushtrisë Serbe në Rrafshnaltën e Peshtërit, Radiq thotë se ky është një krahasim i gabuar sepse. Stërvitja në Shqipëri ishte vetëm për qëllimin e trajnimit të forcave të sigurisë shqiptare dhe të Kosovës për përdorimin e armëve turke.

“Ka dinamikën e vet dhe lidhet me afatet e dorëzimit të armëve dhe marrjes së atyre armatimeve reparteve që i kanë marrë. Sigurisht, mbi të gjitha në kuptimin politik, është një konfirmim i një pranie të fortë turke dhe nga pikëpamja serbe, konfirmim i rritjes së aftësive të kufizuara, por gjithsesi sulmuese të FSK”, vlerëson Radiq.