Savkoviq: Në AP të NATO-s u pa se nuk ka unitet rreth Kosovës, hyrja në Aleancë është e pamundur pa consensus

Marko Savković
Burim: Kosovo Online

Këshilltari i lartë i fondit ISAK, Marko Savkoviq, thotë se votimi në Asamblenë Parlamentare të NATO-s për vendimin për anëtarësimin e Kosovës, në të cilin në mesin e abstenuesve ishin delegacionet e Italisë dhe Francës, tregon se, si në rastin e Këshilli i Evropës, nuk ka unitet, por ai thekson se Kosova mori një status të përmirësuar sepse ka argumente të forta në anën e atyre që përpiqen ta paraqesin Kosovën si pjesë të aleancës transatlantike që ka gjetur përsëri arsyen e ekzistencës.

“Dhe përpjekjet që Serbia investon përmes aparatit të saj diplomatik dhe përmes diplomacisë parlamentare, ndikojnë që e gjithë kjo të mos shkojë aq mirë. Por duhet të kemi parasysh se kjo është Asambleja Parlamentare e NATO-s dhe se Kosova është fuqimisht pro NATO-s. Në kontekstin e kësaj krize të stërzgjatur ukrainase, luftës që po ndodh atje, një ndarje e re, klasifikim, ka argumente shumë të forta në anën e atyre që përpiqen ta paraqesin Kosovën si pjesë të asaj aleance transatlantike, e cila tani në këtë përballje me Rusia ka gjetur edhe një herë arsyen e ekzistencës, arsyen e zgjerimit të mëtejshëm. Në atë situatë ku po kërkohen aleatë, politikanët në Prishtinë i përshtaten atij përshkrimi”, thotë Savkoviq për Kosovo online.


Siç shton ai, vazhdimisht është në transmetim që diçka duhet t'i jepet Kosovës, që disi të inkurajohen dhe të lidhen.

“Asambleja Parlamentare e NATO-s në fakt nuk ka një rol të zyrtarizuar brenda strukturave të NATO-s, por është i rëndësishëm si forum parlamentar, është i rëndësishëm si një vend ku diskutohet siguria dhe për shkak të të gjitha komisioneve të tij, për shkak të marrëdhënieve me vendet jashtë NATO-s, të cilat janë në programin e Partneritetit për Paqe. Ishte një arenë e rëndësishme diplomatike për Republikën e Serbisë, e cila ka pesë përfaqësues atje. Tani kemi një situatë ku Kosova është pranuar anëtare në një forum tjetër diplomatik dhe parlamentar dhe për ta sigurisht që paraqet arritje”, thotë bashkëbiseduesi ynë.

I pyetur nëse kjo do të thotë se Kosova është më afër anëtarësimit në NATO, Savkoviq përgjigjet negativisht.

“Nuk mendoj kështu, sepse kur është fjala për anëtarësimin duhet konsensus i të gjithë anëtarëve. Kemi anëtarë të NATO-s që nuk e njohin Kosovën, le të fillojmë nga kjo, dhe vendimet në NATO merren gjithmonë me konsensus. Gjithashtu, përmes gjithë asaj që ndodhi në dy vitet e fundit, Kosova nuk arriti të vendoset si partneri më i dëshirueshëm dhe i domosdoshëm. E ardhmja e tyre euroatlantike është ende në një lloj harresë, ndonëse ka shumë kolegë që mendojnë se devijimi është rruga për të arritur integrimin e plotë, pra për të mos kaluar përmes Bashkimit Evropian. Në të njëjtën kohë, Kosova përjetoi një 'humbje' kur është fjala për anëtarësimin në Këshillin e Evropës, i cili është ende një institucion më i rëndësishëm, kështu që këtu mund të kemi pak kënaqësi, që në fund të fundit të tregohet se përpjekjet e tyre shikohen pozitivisht, së paku në një pjesë të bashkësisë ndërkombëtare”, përfundon Savkoviq.