Serbia u bëri thirrje vendeve anëtare të OKB-së që të votojnë kundër rezolutës për Srebrenicën

Generalna skupština UN
Burim: UN

Serbia përsëri paralajmëroi se rezoluta për gjenocidin në Srebrenicë mund të kontribuojë në përçarje me pasoja të gjera si në Bosnje dhe Hercegovinë, në rajon dhe në botë, duke u bërë thirrje të gjitha shteteve anëtare të Kombeve të Bashkuara që të votojnë kundër kësaj rezolute në Asamblenë e Përgjithshme.

Me rastin e letrës së fundit të dërguar nga Misionet e Përhershme të Gjermanisë dhe Ruandës drejtuar të gjitha shteteve anëtare më 17 maj, si sponsorët kryesorë dhe 'bashkëlehtësuesit' e rezolutës për Srebrenicën, Misioni i Përhershëm i Serbisë pranë Kombeve të Bashkuara theksoi se është i detyruar të tërheqë vëmendjen për elementet e mëposhtme.

“Në kundërshtim me pretendimet për mbështetje të fortë rajonale për rezolutën, bashkë-sponzoruesit vazhduan me praktikën e komunikimit të njëanshëm, pa mundësi pyetjesh dhe komentesh me mungesën e konsultimeve të hapura që do të përfshinin pjesëmarrjen e të gjitha shteteve anëtare të OKB-së. Sa më sipër vetëm sa e vërteton faktin që Republika e Serbisë e ka vënë në dukje që në fillim - jotransparenca e procesit pa një konsensus dhe marrëveshje më të gjerë rajonale nxjerr në pah qëllimin e vërtetë pas rezolutës”, thuhet në letrën e nënshkruar nga i ngarkuari me punë në Misionin e Përhershëm të Serbisë në Kombet e Bashkuara, Sasha Mart.

Në kundërshtim me të gjitha procedurat dhe praktikat e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së, duke dërguar një tekst të 'rishikuar' të rezolutës për të cilën është rënë dakord në një rreth të ngushtë bashkë-sponzoruesish, shtetet anëtare po mashtrohen duke menduar se këto janë ndryshime thelbësore që duhet t'i bindin shtetet anëtare të mbështesin tekstin.

Siç u tha, përpjekja e bashkë-sponzoruesve për të treguar se fajësia individuale vërtetohet përmes proceseve gjyqësore është një përpjekje për të fshehur se, në diskursin më të gjerë politik, përgjegjësia morale për gjenocidin i atribuohet kolektivisht të gjithë kombit.

“Populli serb, i cili gjatë shekullit të njëzetë, duke qenë në anën e së vërtetës dhe drejtësisë gjatë dy luftërave botërore, u ekspozua ndaj vuajtjeve të tmerrshme, tentativave për shfarosje dhe gjenocid, nuk do të pajtohet kurrë me këtë. Theksimi i vazhdueshëm i Republikës së Serbisë se rezoluta në lidhje me çështjen e ndjeshme të viktimave të një lufte tragjike duhet të përfaqësojë, mbi të gjitha, "pronësinë" e BeH, në letrën e fundit të bashkësponsorizuesve kryesorë bëhet një përpjekje jo bindëse për ta maskuar atë me 'pronësi rajonale'. Në të njëjtën kohë, injorohet plotësisht se iniciativa për një çështje kaq të ndjeshme nuk është iniciuar në marrëveshjen e të tre popujve në BeH, në kundërshtim me Kushtetutën e BeH dhe pa pëlqimin e Presidencës trepalëshe”, thuhet në letër.

Synimi i vërtetë pas kësaj rezolute, theksohet, është deklarata e fundit e zyrtarit të Bosnjë-Hercegovinës, ministrit të Jashtëm, Elmedin Konakoviq, i cili tha se “një Serbi e tillë meriton përbuzje dhe nuk meriton asnjë dorë bashkëpunimi, dhe se Bosnja dhe Hercegovina do të kërkojë kompensim për dëmet e luftës në të gjitha mënyrat e tjera, si dhe rinovimin e rishikimit të vendimit kundër Serbisë.

Deklarata të tilla të papërgjegjshme dhe të papërshtatshme të zyrtarëve të një shteti, vlerësojnë ata, nxjerrin në pah synimet e vërteta dhe sigurisht që nuk i kontribuojnë stabilitetit, si në BeH ashtu edhe në rajon, për të cilin Serbia ka paralajmëruar që në fillim.

“Shtetet anëtare të OKB-së, të cilat janë gjetur në një situatë të palakmueshme me vullnetin e propozuesit, nuk duhet të mashtrohen më tej nga një përpjekje për të paraqitur një tekst të rishikuar gjoja. Shtetet anëtare nuk duhet të mashtrohen për kohën e fillimit të rezolutës për Srebrenicën, sepse ndryshe nga përpjekjet për ta paraqitur vitin 2024 si më adekuat, viti në të cilin ndodhemi karakterizohet nga rrethana komplekse gjeopolitike, ndaj hapja e temave të ndjeshme historikisht vetëm sa thellon ndarjet dhe mund të prodhojë paqëndrueshmëri shtesë në Ballkan”, thuhet.

Delegacioni serb në OKB u bën thirrje bashkë-sponzoruesve të rezolutës që të tërheqin tekstin e rezolutës në interes të të gjithëve, në radhë të parë të popullit të BeH-së, por edhe të të gjithë anëtarëve të OKB-së, në mënyrë që shtetet anëtare të mos futen në një pozicioni për të votuar për një çështje të ndjeshme që kërkon konsensus.

Gjithashtu Serbia, nëse nuk është kështu, u bën thirrje të gjitha shteteve anëtare të OKB-së që të mos e votojnë rezolutën.

“Duke pasur parasysh pasojat e paparashikueshme të një projekt-rezolute të tillë tashmë në këtë fazë, në procesin e brishtë të pajtimit duke hapur plagë të vjetra, i bëjmë thirrje edhe një herë bashkë-sponzoruesit që të tërheqin tekstin e rezolutës, në interes të të gjithëve, para së gjithash populli i Bosnjës dhe Hercegovinës, por edhe i të gjithë anëtarëve të OKB-së, në mënyrë që shtetet anëtare të mos vihen në gjendje të votojnë për një çështje të ndjeshme që kërkon konsensus. Nëse nuk është kështu, theksojmë se kjo rezolutë tashmë po shkakton përçarje të thella në bashkësinë ndërkombëtare dhe do të komplikojë procesin në të gjithë rajonin, prandaj u bëjmë thirrje të gjitha vendeve anëtare të OKB-së që të mos votojnë për rezolutën e lartpërmendur”, thuhet në letër.