Shajn: Këshilli i OSBE nga Shkupi dërgoi një mesazh të rëndësishëm se dialogu për paqen në botë është ende i mundur

Skopje_231130_Željko Šajn 03
Burim: Kosovo Online

Me Këshillin e 30-të Ministror të OSBE në Shkup, i cili mblodhi 70 delegacione nga 57 vende anëtare dhe shtete partnere, duke përfshirë, edhe pse jo në të njëjtën kohë, Sekretarin e Shtetit të SHBA-së dhe kreun e diplomacisë ruse, është dërguar një mesazh se të gjithë mund të shpresojmë për një dialog për paqen në botë, beson Zhelko Shajn, korrespondent shumëvjeçar i Politikës nga Shkupi.

“Sado pesimistë të jemi dhe sado ta shikojmë nga ana negative, nga ky takim mbetet një mesazh pozitiv dhe ai është që të gjithë shtetarët e rëndësishëm kanë ardhur në Shkup”, tha Shajn për Kosovo online, duke përmbledhur takimi dyditor i nivelit të lartë në kryeqytetin e Maqedonisë së Veriut, për përfundimin e presidencës vjetore të OSBE të këtij vendi.


Sipas fjalëve të tij, fakti që të gjithë ata shtetarë të rëndësishëm nuk janë takuar - nuk do të thotë domosdoshmërisht se nuk ka perspektivë për paqe.

Ai tregon se edhe me ardhjen e tyre kanë treguar se duhet të ulen në të njëjtën tryezë, të negociojnë dhe të merren vesh për të ardhmen.

“Nuk mund të prisnim as që do të ndodhte papritmas, menjëherë. Ministri i Punëve të Jashtme të Rusisë ka dy vjet që nuk është ftuar në seancat e OSBE dhe nuk mund të prisnim që të ndodhte tani, që Sekretari i Shtetit Blinken të ulej me të, sepse e dimë që këta janë dy persona, përfaqësues të shteteve, të cilët janë shumë përgjegjës për paqen në botë dhe në bazë të lëvizjeve të të cilëve aktualisht kemi një ndarje joformale mes lindjes dhe perëndimit. Pra, një nga mesazhet bazë që mund të dërgohet nga këtu, nga të gjithë ministrat e jashtëm, është se ne mund të shpresojmë për një dialog për paqen në botë”, ka thënë Shajn.

Ai gjithashtu thekson se takimi është shumë i rëndësishëm për Maqedoninë e Veriut.

“Për Maqedoninë kjo ngjarje është shumë e rëndësishme, sepse edhe një herë është treguar se nuk ka të mëdhenj e të vegjël, por se ka shumë të rëndësishëm, punëtorë dhe ata që ngrihen për një situatë të caktuar”, shton Shajn.

Siç thotë ai, vendi me dy milionë banorë, i dalë nga shpërbërja e RSFJ-së, arriti të tregojë, si në kuadër të "Ballkanit të Hapur", se një nga situatat më domethënëse është paqja.


“Është treguar se si formula ‘Ballkani i Hapur’ mund të transferohet tek organizatat ndërkombëtare të një formati më të madh, ku diskutimet zhvillohen me kapacitet të plotë, siç ishte sot. Dhe se, në fakt, vendet e vogla mund të jenë një shembull se si duhet bërë dhe si duhet të sigurohet që çdo person të ketë të drejta themelore, dhe se sundimi I ligjit duhet të kthehet në vendin e vet dhe se politikanët duhet të kujdesen dhe duhet të marrin vendime të ndërgjegjshme dhe të rëndësishme për paqen në botë. Dhe kjo do të ketë jehonë nga Shkupi kësaj radhe”, tha Shajn.

Vlerësimi unanim është se në Osbe ndarjet nuk kanë qenë kurrë më të mëdha, dhe bllokimi i disa vendimeve thuajse e vuri në pikëpyetje të ardhmen e asaj organizate. I pyetur nëse pjesëmarrësit në Shkup ishin dëshmitarë të fillimit të fundit apo të rimëkëmbjes së Osbe-së, Shain thotë se, megjithatë, ata ishin dëshmitarë të ringjalljes së organizatës.

“Nuk besoj se kemi qenë dëshmitarë të shkatërrimit të një organizate ndërkombëtare, mendoj se kemi qenë dëshmitarë të ringjalljes së një organizate që mbron paqen në botë dhe që jep të dhëna se si duhet bërë ajo”, theksoi ai.

Ashtu siç thotë ai, në çdo familje, shtet, në çdo ndryshim sistemi ka dhimbje që duhen kapërcyer, ashtu edhe Osbe ka hasur në situata të tilla.

“Mendoj se kjo ndodhi në Shkup, kur Blinken zbarkoi këtu, duke biseduar si partner strategjik me maqedonasit, dhe në të njëjtën kohë erdhi Lavrovi, i cili nuk kishte të drejtë të bisedonte si partner strategjik me Maqedoninë, sepse është pjesë e NATO-s, por kur e kryqëzoni ardhjen e tyre, do të thotë se mund të pritet dialog drejt paqes, por gjithashtu se nuk mund të jetë gjatë natës”, përfundoi Shajn.