Samiti ministror i OSBE, shpëtimi rus i "aneksit të NATO"

Dragan Bisenić
Burim: Kosovo Online

Shkruan për Kosovo online: Dragan Biseniq, gazetar

Largimi sonte i diplomatit të fundit të madh të shekullit të 20-të, Henry Kissinger, përkoi me fillimin e Samitit të 30-të Ministror të OSBE, kështu që kjo rastësi mund të ketë një fund të pafavorshëm për veprën e madhe të "detantit" të Kissinger-it, që i dha shkas Helsinkit. Akti Final si një instrument i relaksimit dhe mirëkuptimit të Luftës së Ftohtë midis Lindjes dhe Perëndimit. Samiti në Shkup ka rëndësi ekzistenciale për këtë organizatë, e cila për momentin nuk ka as kryetar, as buxhet e as udhëheqje ligjore. Rusia ka dy vjet që bllokon miratimin e buxhetit dhe vuri veton ndaj propozimit të Estonisë për presidencën, sepse vitin e kaluar Polonia, në cilësinë e kryesuesit, refuzoi ta ftonte Rusinë në Samitin Ministror. Kjo është një arsye pse ky Samit do të jetë një ngjarje historike. Arsyet e tjera burojnë nga fakti se ky do të jetë takimi i parë ndërmjet zyrtarëve rusë dhe perëndimorë pas një kohe të gjatë.

Ngjarja në Shkup quhet zyrtarisht Këshilli i 30-të Ministror i Organizatës për Siguri dhe Bashkëpunim në Evropë. Këshilli Ministror është organi qendror për miratimin e vendimeve dhe menaxhimin e OSBE. Takimi vjetor është një mundësi për ministrat e jashtëm për të shqyrtuar dhe vlerësuar situatën e sigurisë në zonat euroatlantike dhe euroaziatike, si dhe punën e organizatës në të gjitha fushat e veprimtarisë. Natyrisht, situata në Ukrainë do të jetë në krye të axhendës dhe ka gjasa të dominojë atë. Nga Moska njoftohet se Sergej Lavrov do të angazhohet për të shpjeguar plotësisht pozicionin e Rusisë – dhe si e sheh fundin e konfliktit.

Rusia beson se nevojiten nisma të reja dhe të guximshme politike, si përgatitja dhe thirrja e konferencës së samitit dhe zhvillimi i Aktit Final të Helsinkit të vitit 1975 ose Kartës së Parisit të vitit 1990, pasi arkitektura e mëparshme e sigurisë evropiane nuk do të funksionojë më. Para dhe në fillim të konfliktit në Ukrainë, Moska bëri thirrje për ringjalljen e konceptit "Helsinki 2.0". Kjo qasje ka qenë prej kohësh mjaft realiste. Ishte krejt e natyrshme të besohej se “Oebs është e vetmja platformë e përhershme mbi të cilën Rusia mund të diskutojë çështjet e forcimit të sigurisë dhe kontrollit të armëve me vendet perëndimore”. Në dritën e intensifikimit të papritur të ndjenjave anti-ruse, çështja e këshillueshmërisë së vazhdimit të anëtarësimit në Oebs ngrihet përsëri me gjithë urgjencën.

Ndërkohë Moska disa herë e ka shqyrtuar dhe paralajmëruar mundësinë e largimit nga OSBE. Në janar të këtij viti, vendet baltike ngritën çështjen e përjashtimit të Rusisë nga OSBE, por kjo iniciativë u refuzua.

Pak para kësaj, një debat publik u zhvillua në Moskë, ku u pretendua se udhëheqja ruse ishte përballur me një dilemë të vështirë: të vazhdonte "anëtarësimin e pakuptimtë në Oebs, duke iu nënshtruar sulmeve poshtëruese dhe, në rastin më të mirë, duke u përfshirë në diskutime të pafundme dhe të kota, ose të kthejmë faqen në OSBE dhe të gjejmë një platformë tjetër sigurie dhe bashkëpunimi për Rusinë”. Më pas u theksua se po krijohej një rend alternativ, ku aksi i mëparshëm Lindje-Perëndim nuk është më aq tërheqës.

Strategët rusë besojnë se në takimin e G20 të përfunduar së fundmi në Nju Delhi, komuniteti botëror hodhi hapin e parë drejt një bote post-globale, post-ukrainase dhe e bëri globalizimin e bazuar në rregullat perëndimore një gjë të së kaluarës. Sa i përket Ukrainës, vlerësohet se Perëndimi bëri tre llogaritje të gabuara strategjike në lidhje me këtë konflikt: 1) shpresat për një fatkeqësi ekonomike në Rusi dështuan si rezultat i një lufte të paprecedentë (më shumë se 15 mijë sanksione) financiare dhe ekonomike; 2) ofensiva e shpallur gjerësisht e qershorit nga forcat e armatosura të Ukrainës gjithashtu dështoi; 3) përpjekja për të izoluar Rusinë nga tregjet botërore gjithashtu dështoi.

Ekspertët kryesorë rusë njoftojnë se Rusia po planifikon të rishikojë doktrinën e saj të politikës së jashtme dhe t'i kushtojë vëmendje të madhe vendeve, rajoneve dhe shoqatave që kanë rëndësi kyçe për Rusinë. Në këtë kuadër, një krijim i ndryshëm i gjeopolitikës ruse është veçanërisht i rëndësishëm.

Fakti që Rusia mposhti kandidaturën e Estonisë për presidencën e OSBE është pjesë e një politike të tillë.

"Për shembull, aktualisht nuk ka asnjë ambasador të Estonisë në Moskë dhe asnjë rus në Talin. Pse marrëdhënie të plota diplomatike me një vend që, duke folur relativisht, konkurron me Poloninë për titullin e rusofobit kryesor të Evropës? Çfarë 'çmimi' e pret Estoninë në ky 'kampionat'? Vend për Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s për Kryeministrin Kaja Kalas? Nëse po, atëherë 'estonizimi' i Evropës do të shkojë në fazën tjetër. Deri kur evropianët dhe e gjithë bota e vjetër do ta tolerojnë këtë? Tashmë sot, sipas Financial Times, ekonomia e BE-së është 65 për qind e madhësisë së ekonomisë amerikane, 10 vjet më parë, në vitin 2013, kjo shifër ishte 91 për qind, pavarësisht se BE-ja ka njëqind milionë njerëz më shumë se SHBA-ja. Si rezultat, GDP e SHBA-së për frymë tani është më shumë se dyfishi i asaj të BE-së dhe hendeku po zgjerohet”, tha strategu kryesor rus Alexander Dynkin, në konferencën e sapopërfunduar “Ditët e Primakovit”.

Ai thekson se Evropa ka qenë model për Rusinë për 300 vjet, por se kjo periudhë po përfundon.

“Ne duhet ta rimendojmë veten si një Veri i vetëmjaftueshëm, i zhvilluar, një partner i Azisë së Madhe dhe Jugut global, një pjesëmarrës aktiv në rendin e ardhshëm botëror policentrik, i cili sot nuk po merr më formë në Evropë, por në Euroazi” theksoi Dinjkin.

Tipari kryesor i epokës moderne është marrëdhënia midis Kinës dhe SHBA-së.

"Në dinamikën globale, Kina është një fuqi botërore në rritje, dhe SHBA është një fuqi në rënie," përfundon Dynkin.

Para mbërritjes së tij në Shkup, Sergej Lavrov tha se OSBE po kthehet në një "shtesë në NATO" dhe një "strukturë margjinale". Ministri rus tha se shanset për të shpëtuar OSBE ekzistojnë, por ato janë të vogla.

“Ata (Këshilli i Evropës dhe OSBE) po kthehen në mënyrë obsesive, në fakt, në shtojca të BE-së dhe NATO-s, në struktura thjesht margjinale që Perëndimi po përpiqet, në kuptimin më të keq të fjalës, t'i përdorë në interes të Politikat e tij egoiste. Ju ende mund të përpiqeni të shpëtoni OSBE, por, të jem i sinqertë, shanset janë të vogla", tha Lavrov më 27 nëntor.

Takimi dhe prania e ministrit të Jashtëm rus Sergei Lavrov janë të rëndësishme për dy arsye: BE-ja tani beson se duhet të flasë me Rusinë për sigurinë evropiane dhe sinjalizon se vendet evropiane tani njohin nevojën për dialog me Rusinë - një situatë në kontrast me Ukrainën. , e cila ende refuzon të mbajë bisedime me Moskën.

Ajo që do të jetë me interes për OSBE është se bisedimet mund të evoluojnë për të përfshirë kushtet e çdo marrëveshjeje ukrainase. Duket se ka një ndërgjegjësim në rritje në Evropë dhe Shtetet e Bashkuara se një zgjidhje politike, jo vetëm ushtarake, duhet të përpunohet tani. Nuk ka gjasa që kjo të ndodhë menjëherë në Shkup, por ka të gjitha shenjat se dy palët - blloku perëndimor dhe Rusia padyshim do të zhvillojnë bisedime në atë drejtim. Fakti që Blinken dhe Lavrov u takuan në takim, megjithëse nuk u takuan, tregon se të dy diplomatët janë të vetëdijshëm për rëndësinë e takimit dhe mundësitë që ai ofron për marrëdhëniet e ardhshme. Nuk duhet të ketë dyshim se Sekretari amerikan i Shtetit ka lënë pas një ekip bashkëpunëtorësh që do të zhvillojnë bisedime me partnerët rusë në nivel pune për pothuajse të gjitha çështjet që tani po i bëjnë të pamundura marrëdhëniet e ndërsjella. Ministri rus erdhi me një grup të madh prej 80 diplomatësh, duke treguar një plan ambicioz pune dhe takime gjatë takimit.

Një "bërthamë e fortë e shteteve anti-ruse" si Ukraina dhe shtetet baltike po bojkotojnë takimin. Ministria e Punëve të Jashtme të Ukrainës akuzoi Rusinë për krijimin e një "krize ekzistenciale brenda OSBE" dhe për kthimin e kësaj agjencie "në një peng të tekave dhe agresionit të saj". Ministri i Punëve të Jashtme të Ukrainës tha se “duhet të përqendrojmë përpjekjet tona të përbashkëta se si të shpëtojmë OSBE nga Rusia dhe jo të dërgojmë mesazhe për mundësinë e kthimit në bashkëpunim”. Është domethënëse që kreu i NATO-s, Jens Stoltenberg, para disa ditësh në Shkup, refuzoi t'u jepte këshilla organizatorëve për pjesëmarrjen e Sergej Lavrov në Samit. Ministri i Punëve të Jashtme të Austrisë, Aleksandar Schallenberg, theksoi se Lavrov duhet të jetë i pranishëm dhe nuk përjashtoi negociatat me të, sepse OEBS është "i domosdoshëm për të ardhmen".

Sergej Lavrov bëri të ditur se disa ministra të jashtëm perëndimorë kishin kërkuar ta takonin në këtë ngjarje, gjë që ai e pranoi. Gjermania, Franca, Austria, Hungaria, Serbia, Bullgaria, Republika Çeke, Sllovakia, Qiproja, Greqia, Italia, Holanda, Malta dhe vende të tjera që nuk e ekzagjeruan qëndrimet e tyre anti-ruse mund të jenë në atë grup.

Më së shumti mund të pritet nga Gjermania. Kancelari gjerman Scholz tha disa javë më parë se është i gatshëm të vazhdojë dialogun me Putinin për paqen në Ukrainë dhe Gjermania deri më tani ka mbajtur një qëndrim pragmatik ndaj konfliktit, duke mbajtur parasysh nevojat e mëtejshme të tregut rus të energjisë. Blloku evropian i shteteve nuk dëshiron të rrezikojë shpërbërjen e BE-së, në Bruksel duan ta mbrojnë bllokun nga një fat i tillë dhe ta çojnë atë drejt inkurajimit të një marrëveshjeje eventuale me Rusinë për sigurinë evropiane. Kjo nënkupton krijimin e një arkitekture sigurie që sjell negociata për t'i dhënë fund konfliktit në Ukrainë. Nëse është e vërtetë, prania e rënë dakord e Lavrov në Shkup është një formë e një "dege ulliri" të hershme nga BE dhe Shtetet e Bashkuara në Rusi që thotë: "Duhet të flasim". Prandaj, duket se optika në Shkup nuk është ideale për Ukrainën dhe mbështetësit e saj.

Duke gjykuar nga deklaratat e tij të fundit, Rusia nuk është e interesuar për një armëpushim vetëm për hir të një armëpushimi, sepse, sipas mendimit të saj, kjo do t'i japë Kievit mundësinë të përpiqet të shpëtojë veten dhe të riarmatoset. Kjo do të thotë se edhe për të nisur negociatat, Perëndimi duhet të ndërmarrë hapa realë dhe të mos bëjë deklarata deklarative. Kjo, spekulojnë mediat ruse, do të thotë se Rusia do të kërkojë që Perëndimi të ndalojë furnizimin me armë për Ukrainën. Kjo është një kërkesë që Perëndimi vështirë se do ta premtojë e aq më pak ta përmbushë, pavarësisht se ka gjithnjë e më shumë dilema për kjo çështje edhe në SHBA.

Në një shënim drejtuar anëtarëve të BE-së, Departamenti i Shtetit vlerësoi se "dështimi për të gjetur një kryetar do të thoshte një fitore për Rusinë", gjë që çoi në një kërkim pothuajse të ethshëm për një zgjidhje të përshtatshme. Në fund u arrit marrëveshje që Malta të merrte presidencën, e cila garanton se OSBE do të mbijetojë për të paktën një vit tjetër. Ky është, për momentin, rezultati më i vogël i këtij takimi, i cili mund të përfaqësojë një kornizë kohore dhe hapësirë ​​të dobishme për plane më ambicioze për të rivendosur sigurinë evropiane. Pritshmëritë janë të ulëta, ndaj në rast të një përparimi, surpriza do të ishte vërtet e madhe.