Stoilkoviq: Bashkë-sponsorizimi i rezolutës synon të shkaktojë sa më shumë mosmarrëveshje dhe të prishë marrëdhëniet mes serbëve dhe maqedonasve

Ivan Stoilković
Burim: Kosovo Online

Kryetari i Partisë Demokratike të Serbëve në Maqedoninë e Veriut, Ivan Stoilkoviq, beson se vendimi për të bashkë-sponsorizuar rezolutën për Srebrenicën synon të shkaktojë sa më shumë mosmarrëveshje dhe duke theksuar se për një vendim të tillë duhet të ketë konsultime më të gjera brenda lidershipit shtetëror, ai thotë se është e qartë se dikujt është në interesin që marrëdhëniet mes serbëve dhe maqedonasve dhe Serbisë e Maqedonisë, aq të prishën saqë askush nuk do të jetë në gjendje t'i rregullojë në një të ardhme të afërt.

Stoilkoviq beson se qëllimi është që të shkaktohet sa më shumë mosmarrëveshje duke mbështetur rezolutën për Srebrnicën dhe thotë për Kosovo online se sponsorët e asaj rezolute në thelb duan t'i shesin rajonit pajtimin dhe nën atë petk shesin përçarje dhe urrejtje.

"Nuk mund të flitet për pajtim në rajon dhe gjatë gjithë kohës të punohet për të rritur mosmarrëveshjen dhe urrejtjen mes popujve. Në këtë kuptim, përgjegjësia është e komunitetit ndërkombëtar, i cili e ka inicuar gjithë këtë. Unë e kam fjalën në radhë të parë për Gjermaninë, e cila është sponsorizuesi i kësaj rezolute, dhe Gjermania, e cila u themelua mbi gjenocidin ndaj hebrenjve, tani po përpiqet të mbajë ligjirata dikujt tjetër duke hequr njollën e kombit gjenocidal”, thekson Stoilkoviq.


Siç shton ai, nuk kalon për disa arsye - së pari sepse Gjermania u verifikua ligjërisht ndërkombëtarisht si gjenocidale, nga njëra anë, dhe nga ana tjetër, rezoluta për Srebrenicën nuk do të thotë asgjë sepse shumë rezoluta të Këshillit të Sigurimit të OKB-së janë miratuar dhe nuk kanë karakter detyrues.

Ai vlerëson se kjo është një përpjekje tjetër për destabilizimin e rajonit, siç thotë ai, “me qëllim të përshpejtimit të presionit ndaj Serbisë në mënyrë që sponsorët e politikës armiqësore ndaj Serbisë, para përfundimit të mandatit të tyre dhe para zgjedhjeve në SHBA, të mbulojnë krimet e tyre kur është fjala për Serbinë dhe shkeljen e kufirit të saj të njohur ndërkombëtarisht dhe marrëdhënieve me popullin serb në Kosovë dhe Metohi”.

Stoilkoviq thekson se nuk ka dyshim se kjo është rezultat i marrëveshjes politike mes Aleancës Socialdemokrate të Maqedonisë dhe Bashkimit Demokratik për Integrim.

“Pra, disa justifikime të ardhshme që ata nuk i dinin ose nuk mund të ndikonin nuk janë të sakta sepse vendime të tilla si bashkësponsorizimi i një historie shumë armiqësore ndaj Serbisë dhe patronazhimi i një historie armiqësore ndaj gjithë popullit serb, padyshim që nuk mund të merren vetëm në niveli i punëve të Ministrisë së Jashtme, por kjo kërkon konsultime më të gjera brenda udhëheqjes shtetërore”, thotë ai.


Ai shton se në këtë rast rolet negative nuk mund t'i atribuohen as presidentit të Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovskit dhe as të gjithë lidershipit shtetëror në krye me kryeministrin Taljat Xhaferi.

“Sidoqoftë, sado që dikush të përpiqet të dëmtojë marrëdhëniet miqësore mes dy popujve, garantoj se nuk do t'ia dalin, mund ta shihni në rrugë, në komunikim, kudo, por elitat politike që vendosin për fatin e Maqedonis për fatin e popullit maqedonas është qartësisht në qëndrime krejtësisht të ndryshme dhe ato qëndrime nuk kanë asnjë ngjashmëri apo afërsi me pikëpamjet e gjithë popullit maqedonas”, tha ai.

Sipas tij, situata në Maqedoninë e sotme nuk është aspak e mirë.

"E shihni, në Maqedoni janë Aliu, Afrimi, Bujari, Xhaferi, Maferi - të gjithë maqedonasit vendosin për çështjet kryesore në Maqedoni. Unë nuk shoh asnjë maqedonas atje. Nga ana tjetër, nëse e merrni të gjithë procesin, atëherë ju me të drejtë mund të konkludoni se aksionet po rriten kur bëhet fjalë për marrëdhëniet ndërmjet Serbisë dhe Maqedonisë”, thotë ai.

Ai shton se nuk është njësoj si të mbështesin rezolutën që do të propozohet dhe votohet apo të marrin ndonjë qëndrim tjetër, por kanë vendosur të jenë sponsorë të diçkaje.

Kjo do të thotë, siç thekson Stoilkoviq, se ata po përpiqen të ngrenë nivelin e armiqësisë mes Maqedonisë dhe Serbisë në një nivel shumë më të lartë.

“Është një bast i rrezikshëm, jo ​​për zotërinjtë e përmendur më lart, është një bast i rrezikshëm para së gjithash për popullin maqedonas dhe për qytetarët e Maqedonisë të cilët nuk e kanë idenë se çfarë po ndodh këtu. Thjesht, është çmimi që do ta paguajë një brez maqedonas. Duhet patjetër të paguajmë në një periudhë të ardhshme për të paguar në një mënyrë të caktuar, shumëçka ka ndryshuar dhe nuk duhet të jesh fare naiv”, thotë ai.

Duke thënë se është në interesin e dikujt që marrëdhëniet ndërmjet serbëve dhe maqedonasve dhe Serbisë e Maqedonisë të përkeqësohen aq shumë sa që askush nuk do të jetë në gjendje t'i rregullojë ato në një të ardhme të afërt, Stoilkoviq thotë se "dikush po luan jo vetëm me fatin e popullit maqedonas, por edhe me fatin e bashkëpunimit rajonal”.