Advokati: Bojkot albanskih sudija i tužilaca i odlazak Srba iz institucija preti da parališe rad pravosuđa

Pravosuđe.jpg
Izvor: Reporteri

Bojkot albanskih sudija i tužilaca posle odluke o smanjenju plata i odlazak Srba iz institucija rizikuje da parališe pravosudni sistem na Kosovu, ocenjuju advokati, prenosi Ekonomija onlajn.

Advokat Musa Damati smatra da će izostanak ročišta uticati na građanina. On kaže da će to u ovoj situaciji dodatno opteretiti pravosudni sistem. 

"Afere definitivno nisu prestale u pravosudnom sistemu Kosova. U početku, ostavke sudija i tužilaca srpske zajednice u pravosudnim institucijama na severu Kosova predstavljaju institucionalni vakuum bez presedana .S druge strane, odluka o smanjenju usluga, rada u pravosudnom sistemu nakon odluke Vlade, jeste još jedna krhkost koja će definitivno uticati na građane Kosova, a samo će pogoršati situaciju u pravosudnom sistemu", kaže Damati.

Govoreći o nedavnoj odluci Vlade da smanji plate sudijama i tužiocima, Damati je smatra nepravednom.

"Mislim da bi pitanje plata trebalo da se reguliše Predlogom zakona o platama i tu treba da se odrede koeficijenti za svaku visoku državnu funkciju, ali takav pristup izuzetno šteti poreskim obveznicima Кosova, jer su vrata pravde sada već zatvorena za njih, a sudovi funkcionišu sa ograničenim kapacitetima, odnosno bave se samo pitanjima pritvora, nasilja u porodici i eventualnim predlozima za određivanje privremene mere bezbednosti u građanskim predmetima", rekao je Damati.

Njegov kolega Arber Jašari trenutnu situaciju u pravosuđu naziva haotičnom situacijom. On smatra da su odluka Srba sa severa Kosova o napuštanju institucija i poslednja odluka kosovske vlade o smanjenju plata tužilaca i sudija, koja je rezultirala izvesnim bojkotom albanskih sudija, dovele  pravosudni sistem u još goru situaciju čije posledice će trpeti građani. 

"Imamo veoma haotičnu situaciju u pravosudnom sistemu, čak i bez ovih nedavnih mera i bez ovih nedostataka, pravosudni sistem je blokiran i veoma zauzet i postoji velika potreba za većom efikasnošću i transparentnošću", rekao je Jašari.

Osim kašnjenja odluka, Jašari kaže da će sadašnja situacija još više opteretiti građanina koji je u sudskom postupku. 

"S obzirom na to da imamo mnogo predmeta koji se čekaju godinama i godinama i sada kada su zakazana ročišta odlažu se, onda je to jako loše i još rizikujemo da budu odloženi na neodređeno vreme. Kao što sam ranije rekao, a ovo će naneti mnogo štete opštem sprovođenju pravde", rekao je Jašari.