Ahmeti: Ozbiljna epidemiološka situacija nalaže da treba razmotriti odbijanje kineske vakcine

Špend Ahmeti
Izvor: Reporteri

Gradonačelnik Prištine Špende Ahmeti izjavio je da je vlada Aljbina Kurtija odbila kineske vakcine protiv kovida -19, jer ih nije odobrila Evropska agencija za lekove i da prema kosovskim zakonima ne može biti uvezena, i naglasio da vlada menja zakone, upozoravajući na zabrinjavajuću epidemiološku situaciju na Kosovu.

„Prvo, 38 odsto vakcinisanih u Mađarskoj (EU) primilo je kineske vakcine, Češka ih je naručila. Poljska će biti treća država. Znamo šta zakon kaže, ali takođe znamo da vlada ima moć da menja zakon. Nisam spomenuo druge države poput Meksika i Turske, jer kod nas one nisu uzete za primer“, naveo je u objavi Ahmeti.

Istakao je da ne veruje da bi Turska, čiji je zdravstveni sistem jedan od najrazvijenijih na svetu ugrozila svoje medicinsko osoblje sa tri miliona vakcinisanih zdravstvenih radnika, a Mađarska, Češka i Poljska još manje i dodao da Sjedinjene Američke Države nisu imale nikakvih primedbi na kupovinu kineskih vakcina.

„Turska je Albaniji donirala milion kineskih vakcina. Možda ih nećemo dobiti, ali kada dnevno 15 pacijenata premine, odbijanje treba da bude bolje opravdano“, poručio je Ahmeti.

Podsetio je na sve koji su izgubili bitku sa koronavirusom, posebno na prosvetne radnike i naglasio da odbijanje kineske vakcine „nije objašnjenje za njihove porodice“.