Opštine se žale na nedovoljne doze vakcina za zdravstveno osoblje

Vakcina
Izvor: Ekonomia Online

Distribuciju antikovid vakcina na Kosovu prate brojne kritike, predstavnici opština, kojima su dostavljenje prve doze vakcine "AstraZeneka", žale se da je Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova dostavilo manji broj doza vakcina od broja potrebnog za vakcinisanje zdravstvenog osoblja koje je obuhvaćeno prvom fazom vakcinacije, prenosi Ekonomija Onlajn.

Opštini Suva Reka, u kojoj je danas započela vakcinacija zdravstvenog osoblja, dobila je samo 110 doza vakcine "Astra Zeneka" od potrebnih 215.

Direktorka zdravstva u opštini Suva Reka Besa Kući izrazila je nadu da će im potrebne doze vakcini stići što pre i pozvala svoje kolege da se vakcinišu, jer su u neposrednom kontaktu sa zaraženima.

Iz Službe za vanredne situacije u opštini Suva Reka Sanije Gaši, koja se među prvima vakcinisala, rekla je da se nije bojala vakcinacije i da se dobro oseća. Apelovala je na stanovništvo da se vakciniše, jer je to, kako je navela „spas“.

Sa nedovoljnim brojem antikovid vakcina suočene su i druge opštine, poput Kačanika.

U toj opštini je vakcinacija započela juče, a dostavljeno im je samo 70 doza vakcine, što nije dovoljno za broj zdravstvenih radnika u toj opštini. Istu žalbu je podnela i opština Štimlje, koja je takođe primila 70 doza.

Direktor za zdravstvo u opštini Štimlje Musa Baftiu, rekao je da je u toj opštini danas započela vakcinacija zdravstvenog osoblja. „Juče nam je dostavljeno 70 vakcina. Verujem da će nam narednih dana NIJZK isporučiti vakcine i za starije od 80 godina“, rekao je Baftiu.

U Štimlju se jedan deo zdravstvenog osoblja suprostavio vakcinisanju, da bi ih motivisao, prvi se u toj opštini vakcinisao gradonačelnik Naim Ismailji.

Opština Peć je imala dovoljan broj doza vakcina za sve zdravstvene radnike u toj opštini, a u Prizrenu je od 1.300 zdravstvenih radnika vakcinisano 1.270.

Iz Ministarstva zdravlja navode da je u toku prva faza vakcinacije na Kosovu, kojom su obuhvaćeni zdravstveni radnici, a odvija se u 29 opština po dostavljenim spiskovima i naglašavaju da će svim zdravstvenim radnicima biti obezbeđena vakcina "AstraZeneka".  

?!
08. April 2021.
Pa neka vam da njemaqka sad vakcine j amewik ,nego,izgleda trrrrt Milojka !😆