Antić: Podsetio bih Hovenijera da povratak Srba na Kosovo nije uspeo, a Albanaca jeste apsolutno

Čedomir Antić
Izvor: Wikipedia / ETH-Archiv

Potpuno je besmisleno govoriti o naklonosti SAD prema multikulturalizmu pošto je i Miloševićeva Srbija bila multikulturnija nego što su SAD ikada bile, kaže istoričar Čedomir Antić za Kosovo onlajn.

Antić je na taj način prokomentarisao izjavu američkog ambasadora na Kosovu Hovenijera, koji je juče ocenio da je "multietničnost jedna od najvećih prednosti Kosova".

"Reč je o izjavi saučesnika. SAD su saučesnice u organizovanim državnim zločinima protiv srpskog naroda kako na KiM tako i u Crnoj Gori, Federaciji BiH, Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj. Dakle ono što su saveznici SAD radili kada je reč o srpskom narodu u ratu, ali i u miru, bilo je ne samo tokom 90-tih nego i 2000.-tih dovoljno za Ameriku da Srbiju izloži raznim sankcijama, a 90-tih godina i vojnoj agresiji. Potpuno je besmisleno govoriti o naklonosti SAD prema multikulturalizmu, pošto je i Miloševićeva Srbija bila multikulturnija nego što su SAD ikada bile", kaže Antić za Kosovo onlajn.

Antić navodi da, kada je reč o primeni određenih modela na prostoru Balkana, "jasno je da sva pravila za koje se SAD javno zalažu važe za sve druge osim za Srbe".

"Ja bih podsetio da povratak Srba na Kosovo i Metohiju nije uspeo, dok je povratak Albanaca apsolutno uspeo, a da i dalje desetine hiljada Albanaca imaju papire omražene im Srbije. Podsetio bih i da na KiM nije sprovoden nijedan od dva briselska sporazuma, kao ni Vašingtonski sporazum. Dovoljno je reći, kada je reč o SAD, da je to država koja je na Balkanu, a verujem i na prostoru istočne Evrope kada je reč o Rusima, preuzela jedan pristup koji se može u određenoj meri porediti sa aperthejdom. U Crnoj Gori gde nije bio rat, svako može u vlast osim stranaka sa srpskim prefiksom. Verujem da ovako opredeljenje SAD jeste znak krajnje dekadencije američkih elita i potpunog moralnog sunovrata svega onoga što je Ameriku nekada davno činilo velikom", naglasio je Antić.