Bećiri: Medicinske sestre nezadovoljne Zakonom o platama

Koronavirus
Izvor: lajmi.net

Medicinske sestre Univerzitetsko kliničkog centra Kosova, uprkos teškim uslovima rada i malim platama, kažu da su nedostatak Zakona o medicinskim sestrama i problemi sa Zakonom o platama takođe izazovi sa kojima se suočavaju, prenosi Koha.

Glavna sestra Ljirije Bećiri izjavila je da uprkos poteškoćama medicinske sestre veoma dobro obavljaju posao u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa.

"Nedostaje Zakon o medicinskim sestrama, a Zakon o platama je nesumnjivo jedan od izazova, a ima i drugih. Mi kao sestrinstvo, uz školsku spremu koju sada imamo, zahtevamo da se uvede i specijalizacija u našoj profesiji", istakla je Bećiri.

Prema njenim rečima, pored rizika u situaciji sa pandemijom kovid-19, zalaganje i posvećenost medicinskih sestara nije izostala, istovremeno naglašavajući da su se medicinske sestre javljale dobrovoljno da rade.

"Sve medicinske sestre su se izuzetno dobro odazvale pozivu za rad. To kažem sasvim pouzadano, jer se vrlo veliki broj medicinskih sestara, kako na Klinici za infektivne bolesti, tako i na drugim mestima, dobrovoljno javljalo za rad, iako je svima nama bilo mnogo toga nepoznatog. Nepoznata je bolest, ali one nisu oklevale", poručila je Bećiri.

Navela je da su politički lideri prevideli medicinske sestre u Zakonu o platama i dodala i da sada nema medicinskih sestara samo sa srednjom školom već i sa visokim stepenom stručne spreme.

"Medicinske sestre se suočavaju sa mnogim problemima. Nezadovoljne smo sa donosiocima odluka, nezadovoljne smo sa Zakonom o platama, kategorizacijom medicinskih sestara… Nekada su medicinske sestre imale samo srednju školu i svi smo se slagali sa tim odnosom plata, ali, s vremenom su i medicinske sestre napredovale, profesionalno i akademski", istakla je Bećiri.

Na Međunarodni dan medicinskih sestara, ona je pozvala medicinske sestre da pružaju kvalitetne usluge u cilju održavanja zdravlja građana Kosova.