Carinske uprave Severne Makedonija i Srbije potpisale memorandum u oblasti “kantar nota”

Carinske uprave Severne Makedonija i Srbije potpisale memorandum u oblasti “kantar nota”
Izvor: Facebook

Direktor Uprave carina Severne Makedonije Stefan Bogoev i direktor Uprave carina Srbije Branko Radujko potpisali su danas Memorandum u oblasti “kantar nota”, tzv. kantarske note, između dve zemlje.

Od prvog februara, makedonske kompanije koje uvoze ili izvoze u Srbiju i obrnuto, samo jednom će meriti kamione sa robom. Isto važi i za robu koja prolazi kroz dve zemlje.

Bogoev je naglasio da je robna razmena sa Srbijom u novembru 2023. godine iznosila 985,9 miliona evra, dok je izvoz 365,9 miliona evra ili 2,9 odsto više nego prethodne godine. Sav uvoz, izvoz i tranzit odvija se preko graničnog prelaza Tabanovce, gde je prošle godine ušlo skoro 140 teretnih motornih vozila, a izašlo 170 kamiona.

„Svi ovi kamioni na ulazu i izlazu dva puta se mere, jednom u Makedoniji i jednom u Srbiji, a potpisivanjem današnjeg Protokola to će se raditi jednom, što će za kompanije značiti uštedu vremena i novca. Obećao sam da će Uprava carina delovati kao partner poslovnoj zajednici, a sve u cilju stvaranja uslova za povećanje njihove konkurentnosti na međunarodnom tržištu. Korak po korak, ovakvim merama omogućavamo realizaciju tih ciljeva“, kaže Bogoev.

Branko Radujko rekao je da su potpisanim Protokolom uređene sve pojedinosti i tehnička pitanja važna za praktičnu primenu Memoranduma. 

"Protokolom, koji će se primenjivati od 1. februara značajno ubrzavamo carinske procedure i protok roba, a privredi smanjujemo troškove spoljnotrgovinskog poslovanja. Time nastavljamo sprovođenje koncepta Otvoreni Balkan i snažno podstičemo jačanje konkurentnosti privreda naših zemalja'', istakao je Radujko.

Uprava Carina je saopštila da će tovari koje prati potvrda o vaganju overena pečatom carinskih organa i tranzitni prateći dokument za zajednički tranzitni postupak na graničnom prelazu Preševo-Tabanovce biti upućivani na posebnu saobraćajnu traku obeleženu sa "Open Balkan" i "Tranzit".  

"Prioritetna traka na graničnom prelazu Preševo–Tabanovce obeležena sa 'Open Balkan' i ''Tranzit' odnosi se na svakog prevoznika, izvoznika ili uvoznika registrovanog u jednoj od članica inicijative Otvoreni Balkan, kao i na sve nosioce statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO) iz bilo koje od zemalja inicijative Otvoreni Balkan", navodi se u njihovom saopštenju.