Ćehaja: Plagijatore treba sankcionisati, kroz novi zakon definisati kazne

Rinor Ćehaja
Izvor: Ekonomia Online

Izvršni direktor Instituta Edgard Rinor Ćehaja rekao je da se imidž Prištinskog univerziteta svakodnevno narušava zbog sve većeg broja plagijata rekavši da takve slučajeve treba sankcionisati, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, ono što Ministarstvo prosvete treba da uradi jeste da kroz novi Zakon o visokom obrazovanju utvrdi kaznu o plagijatu.

"Prištinski univerzitet već ima narušen imidž. Oni mogu da žive u iluziji da se bave naukom, ali su daleko od nauke. Plagijatore treba procesuirati i sankcionisati, a za to odgovor treba da dođe od unutrašnjih organa, u ovom slučaju od etičkog saveta i senata UP. Pa dajmo dobar primer kažnjavanja plagijatora. Cenim da unutrašnji organi treba da odrede kaznu. Ostaje da se utvrde po internim aktima javnih univerziteta”.

Ćehaja dodaje sankcije za ovakva dela treba da budu strože, pa će biti manje šansi da drugi pokušaju isto.

“Važno je da Ministarstvo prosvete saopštava institucionalnu opredeljenost protiv plagijata i da se ova komunikacija vrši preko članova upravnih saveta koje MONT ima kao predstavnike u svim javnim institucijama visokog obrazovanja u zemlji. Ono što MONT može da uradi jeste da kroz novi Zakon o visokom obrazovanju utvrdi kazne za plagijat“, rekao je Ćehaja.