Ćeljaj: Bivši komandanti OVK nisu ravnopravno tretirani u Hagu

Naim Ćeljaj
Izvor: Ekonomia Online

Kosovski ombudsman Naim Ćeljaj smatra da nekadašnji lideri OVK, koji se nalaze u Specijalnom sudu u Hagu, nemaju jednak tretman, prenosi Koha.

"Obišao sam sve osim gospodina Mustafe, kome je saopšteno da postoji konkretna mera koja zabranjuje takve posete, za mene je ta činjenica bila zabrinjavajuća. Mogu da kažem da sam uglavnom uspeo da razumem zabrinutost pritvorenika da bi možda 2022. godine trebalo da bude više javne rasprave, vezano za ravnopravnost stranaka. Činjenica je da materijali nisu dati na vreme, materijali koji se daju su smanjeni, prevod nije na odgovarajućem nivou. Razumeo sam njihovu zabrinutost u vezi nadležnosti koju ima ovaj sud", rekao je Ćeljaj.

Ćeljaj se osvrnuo i na pandemiju koronavirusa, za koju je ocenio da je ozbiljno narušila ljudska prava na Kosovu.

"Situacija sa pandemijom ozbiljno je narušila ljudska prava, zbog mera uvedenih u cilju sprečavanja i borbe protiv ovog virusa. Godina 2020. je bila godina razgovora o tome koliko se krše ljudska prava, dok su 2021. godinu na Kosovu pratile neke stvari koje su dodatno pogoršale situaciju. Pomena zakonodavstva, promena Vlade, izborne kampanje i građani mogli da vide koliko je teška situacija, kada vlasti koje su uvele mere nisu poštovale iste", rekao je Ćeljaj.

On je dodao da je situacija postala teža u drugim aspektima života, uključujući povećanje siromaštva, kao rezultat pandemije.