Cena zlata na Kosovu raste, interesovanje za kupovinu smanjeno

Gazzeta Express
Izvor: Gazeta Express

Predsednik Udruženja zlatara Kosova Enver Pakaštica izjavio je da je uz rast inflacije na Kosovu i cena zlata povećana, ali da je interesovanje za kupovinu tog plemenitog metala znatno smanjeno, prenosi Ekonomija onlajn.

Prema njegovim rečima, cena zlata porasla je 54.000 evra po kilogramu, što je skok od 17.000 evra u odnosu na 2020. godinu. Pakaštica ističe i da cena zlata zavisi i od kretanja na međunarodnom tržištu akcija.

"U martu 2020. godine, na početku pandemije, jedan kilogram zlata bio je 47.000 evra. A danas imate je 54.000, što znači povećanje od 12-13 odsto. Ako ga uporedimo sa drugim metalima, sa gvožđem, olovom, cinkom, to je ipak umereno povećanje. Mi nemamo veliku kontrolu nad poskupljenjem, to je poskupljenje EBRD, tu se određuje cena zlata", kaže Pakaštica. 

Pakaštica je dodao da je zbog ekonomske krize smanjen broj onih koji kupuju zlato.

"Zlato spada u kategoriju luksuza. Zlato je najbolje sredstvo za ulaganje štednje. Ipak, veliki je pad potražnje, s obzirom na ekonomsku situaciju građana, jedva se snalaze sa osnovnim proizvodima. Zlato kupuje omladina, oni koji se vere, venčavaju. Dijasporatakođe  kupuje za građane Kosova, pomažu svojoj porodici. Zahvaljujem dijaspori što doprinosi Kosovu", kaže Pakaštica.