Dani: Vojska Jugoslavije skoro potpuno spremna dočekala bombardovanje

Pukovnik Zoltan Dani
Izvor: Sputnjik

Penzionisani pukovnik protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije Zoltan Dani izjavio je danas da se njegova jedinica unapred pripremala i da je skoro potpuno spremna dočekala bombardovanje SR Jugoslavije, prenosi RTV.

Dani je u izjavi za Tanjug rekao da, iako se nije sa sigurnošću znalo da će doći do bombardovanja, već se pretpostavljalo, Vojska Jugoslavije je pripremala borbena sredstva, obavila određen nivo mobililizacije, poslala rezervni sastav, uvežbala borbene radnje do maksimuma i na taj način spremna dočekala takvu situaciju.

Dani je istakao da raketni sistem NEVA kojim su raspolagali nije bio toliko mobilan i za prelazak sa jednog vatrenog položaja na drugi vatreni položaj trebalo mu je oko dva i po sata, ali sa dobro obučenim kadrom to je moglo da se svede na kraće vreme, kako kaže, na otprilike sat i po, što je pokazalo najbolji rezultat.

Dodaje da je, zahvaljujući dobro obučenom kadru koji je znao da obavlja sve borbene radnje i potpuno ispravnoj tehnici, oboren F117-A, 27. marta u 20 sati i 42 minuta, a na vrlo sličan način oboren je i F-16, 2. maja u dva sata i osam minuta posle ponoći.

"Sećam se da smo već ujutru, negde oko šest sati, dobili pripravnost broj jedan i uključili smo naša sredstva za eventualno izvršenje borbenih zadataka, da bi negde oko podneva dobili naređenje da isključimo i da se prebacimo na novi položaj. Na taj osnovni položaj u rejonu sela Jakovo smo ostavili makete, da izgleda kao da smo još tamo, a mi smo otišli na sledeći vatreni položaj u rejonu sela Šimanovci, i tamo smo radili na prevođenju borbenih položaja," ispričao je Dani.