Davenport: OEBS ostaje posvećen očuvanju raznolikog kulturnog nasleđa

Devenport i Haljimi
Izvor: Tviter

Šef Misije OEBS na Kosovu Majkl Devenport je nakon sastanka sa predsednicom Saveta za kulturno nasleđe na Kosovu Zanitom Haljimi rekao da misija ostaje posvećena očuvanju raznolikog kulturnog nasleđa za buduće generacije.

"Drago mi je što sam upoznao Zanitu Haljimi, predsednicu kosovskog Saveta za kulturno nasleđe i pratio preporuke iz našeg izveštaja. Ostajemo posvećeni podršci očuvanju bogatog, raznolikog kulturnog nasleđa za buduće generacije", naveo je Devenport na Tviteru.

Inače, prema podacima Kancelarije za KiM na Kosovu se nalazi oko 1.300 crkava, manastira i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. 

Samo u poslednjih 10 godina uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno oko 150 crkava, manastira i drugih objekata od kojih čak 61 imaju status spomenika kulture, a od toga 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Uporedo, uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta.

Takođe, uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobnih spomenika na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok na više od 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane i razbacivane kosti. 

Za sva ova zlodela dosada nije pronađen nijedan počinilac.