Direktoru Arhiva Kosova i Metohije Marku Markoviću Srebrna plaketa Državnog arhiva Srbije

Marko Marković
Izvor: Politika/Arhiv Srbije

Srebrna plaketa za posvećeni rad na očuvanju istorijskog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji uručena je istoričaru i direktoru Arhiva Kosova i Metohije Marku Markoviću, prenela je Politika.

Markoviću je plaketa uručena u četvrtak, na svečanosti povodom obeležavanja 125 godina od osnivanja Državnog arhiva Srbije.

Povodom značajnog priznanja, Marković je istakao da je srećan što je njegov rad na očuvanju istorijskog nasleđa Srba na Kosovu i Metohiji prepoznat i nagrađen.

"Ovo veliko priznanje najznačajnije arhivske ustanove u našoj zemlji, za mene predstavlja veliku čast, priznanje i omaž, ne samo meni već i svim naučnim radnicima iz oblasti istorije i kulture na Kosovu i Metohiji. Ova plaketa predstavlja veliki podstrek da nastavim dalje u svom radu i istraživnjima na polju prezentacije bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji“, naglasio je Marković, naveo je Medija centar Čaglavica.

Na svečanosti su dodeljene i nagrade "Zlatna arhiva" dr Jasmini Nikolić i Veliboru Todoroviću, kao i Godišnja nagrada Đurđa I. Jelenića koja je pripala je pr Srđanu Privatiću, dr Smilji marjanović Dušanić i dr Danici Popović za priređivanje tematskog zbornika „Sveti kralj Milutin: vladar na raskršću svetova“ u izdanju Zadužbine svetog manastira Hilandara. „Zlatna plaketa“ dodeljena je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. U okviru svečanosti otvorena je i izložba „Umetnička zbirka Državnog arhiva Srbije”.