Drešaj: Radnici zainteresovani da napuste Kosovo, novac za putovanje najčešće pozajmljuju od porodice

Radnici
Izvor: Reporteri

Predsednik Poslovnog udruženja Kosova Besart Drešaj rekao je da je, prema studiji koju su uradili, oko 34 odsto radne snage zainteresovano da napusti Kosovo, prenosi Kljan Kosova.

Kako je naveo, najveći broj radnika je iz oblasti gastronomije, građevinarstva i trgovine.

"Prema studiji koju smo uradili kao Poslovno udruženje Kosova, oko 34 odsto radne snage je zainteresovano da napusti Kosovo. Od ove brojke, najveći broj je radnika iz oblasti građevinarstva, gastronomije i trgovine. Dakle, očekuje se da će ova tri sektora biti više pogođena nedostatkom radne snage, ali će svaki sektor biti pogođen tokovima kretanja građana", rekao je Drešaj.

Kako je dodao, rezultati analize pokazuju da će od tog broja čak 57 odsto ljudi pozajmiti sredstva za putovanje od porodice.

"Što se tiče finansijskog aspekta koji mora biti ispunjen kao kriterijum za slobodno kretanje, više od 57 odsto je izjavilo da će uzeti pozajmicu od članova porodice za putovanje, dok je 23 odsto počelo da štedi od svojih plata, kako bi osigurali prihod za put, a19 odsto ispitanika je izjavilo da su ušli u kredite da bi obezbedili neophodan prihod", objasnio je Drešaj.