Elek: KBC Kosovska Mitrovica od danas ima 206 novih radnika, veliki dan za sve četiri opštine na severu

KBC Kosovska Mitrovica
Izvor: Kosovo Online

U prostorijama „Mitrovačkog dvora“, danas je dodeljeno više od 200 ugovora na neodređeno za radnike Kliničko-bolničkog centra u Severnoj Mitrovici koji su bili angažovani tokom pandemije koronavirusa.

Čelnici bolnice poručili da je rukovodstvo Republike Srbije ovim činom ponovo pokazalo posvećenost opstanku i ostanku Srba na prostorima Kosova.

Ukupno 206 novih radnih mesta otvoreno je za lekare, medicinske sestre i tehničare KBC Kosovska Mitrovica.

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da je jako ponosan na današnji dan i da je ovo velik dan za sve stanovnike opština na severu Kosova.

„Danas je veliki dan ne samo za KBC već za sve četiri opštine na severu jer današnjim rešenjem za stalno zaposlenje odlukom vlade Republike Srbije, dobija 206 radnika koji su radili boreći se protiv kovid infekcije, nesebičnim zalaganjem svih vas, upornim radom i požrtvovanjem rizikujući i svoje živote da bi izašli kao pobednici iz borbe sa nevidljivim neprijateljem zvanim koronavirus“, rekao je Elek.

On je istakao da je i petoro zdravstvenih radnika izgubilo svoje živote tokom angažovanja na suzbijanju koronavirusa.

Elek je napomenuo da su medicinski radnici najveću pomoć imali od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, vlade Republike Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Na samom početku pandemije nama je vlada Republike Srbije i predsednik Aleksandar Vučić tada 2020. godine omogućio zapošljavanje 165 radnika, 45 lekara i 120 medicinskih sestara. Siguran sam da tada nije bilo prijema, da mi ne bismo mogli da odgovorimo zadatku i izazovu kakva je bila pandemija koronavirusa. Tada je predsednik obećao da svi oni koji rade u zdravstvenom sistemu Republike Srbije biće primljeni za stalno i to nije jedino obećanje koje nam je dato i ispunjeno. Ja ću vas podsetiti da od 2020. do danas u stalni radni odnos primljeno je 414 radnika. Obećana je i rekonstrukcija KBC vredna 15 miliona evra i svi smo svedoci da se ta rekonstrukcija sprovodi i da ćemo u bliskoj budućnosti imati jedan od najsavremenijih KBC u Srbiji“, rekao je Elek i podsetio na ostala ulaganja u ovu zdravstvenu ustanovu.

„Setite se, od 2013. godine, mi Srbi kao narod smo skloni zaboravu, ali sigurno kada se povećavaju plate, a nama je povećana plata od 10 do 12 puta, to nikako ne smemo zaboraviti. To su davanja države Srbije koja su garant našeg ostanka i opstanka na ovim prostorima. KBC je dobio i najsavremenije dijagnostičke uređaje i aparate uključujući i angio-salu. To pokazuje da država itekako misli na nas“, istakao je Elek.

On je posebno napomenuo da ovim zapošljavanjima nije završen prijem radnika i da se sprema još jedan konkurs koji je juče najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Danas smo ovde da podelimo 206 rešenja, neki bi rekli dosta je, međutim rukovodstvo Republike Srbije reklo je da nije dosta. Obećano nam je da će biti raspisan konkurs za 50 lekara i medicinskih sestara za sve zdravstvene ustanove na Kosovu i Metohiji i taj konkurs je u toku. Ono što me posebno raduje jeste jučerašnja izjava predsednika Aleksandra Vučića za još 50 radnih mesta za nova primanja u KBC Kosovska Mitrovica. Od 1993. godine sam zaposlen u KBC Kosovska Mitrovica, ne pamtim da je bilo većeg zapošljavanja u zdravstvu od ovoga sada koje mi imamo“, napomenuo je Elek.

Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac rekao je da je zdravstveni sistem stub i oslonac države Srbije i opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i da je zdravstvo najvažniji sektor koji brine o očuvanju i unapređenju zdravlja ljudi.

„Svi mi koji živimo na ovim prostorima, svakodnevno se susrećemo sa stresom i nemilim situacijama. Ono što ja želim kao predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica je da se svima vama zahvalim na vašoj posvećenosti u radu, na onome što ste pružili i pružate svakodnevno, na svemu što radite za naše stanovništvo, znam da je ponekad jako teško,  znam da ste radili u teškim uslovima, kao što je rekao direktor, susreli ste se sa nevidljivim neprijateljem, borili se, učinili sve od sebe da u ovoj sali budemo svi mi, i da naši građani imaju bolju zdravstvenu zaštitu. Naravno, bilo je i trenutaka kada nije moglo sve da se uradi, kao što smo čuli od direktora, imali smo i naše pacijente koji su preminuli, i vaše kolege ali moramo da se borimo, da očuvamo ne samo zdravlje naših građana, već i državu na ovim prostorima. Moramo da se borimo da svaka državna institucija opstane i ostane na KiM. A kako to da uradimo, ako ne pružimo podršku našoj državi, i sve će biti onako kako treba. Krenuli su neki zlonamerni komentari da je nas država ostavila, kako kažu, pustila nas niz vodu, ali evo svakoga dana naše državno rukovodstvo, na čelu sa našim predsednikom dokazuje da država Srbija čvrsto stoji ovde i da nikada neće napustititi KiM. To pokazujemo i ulaganjima u KBC i planovima za dalje ulaganje, u škole, u sve institucije, u izgrađivanju stanova na teritoriji Kosovske Mitrovice i ostaliih opština i apsolutno svi planovi i sve ono što predsednik države i naša vlada i Kancelarija za KiM i ministarstva rade je da poboljšaju život našeg naroda ovde“, kazao je Zaporožac.

Zamenik direktora KBC Kosovska Mitrovica Dragiša Milović rekao je da je godina na izmaku bila jedna od najtežih godina za srpski narod na Kosovu i da uprkos tome država Srbija ulaganjima nastavlja da pomaže narod na Kosovu i čuva svako radno mesto.

„Godina koja je na izmaku je bila jedna od najtežih godina za naš narod. Bilo je puno iskušenja, godina u kojoj se nastavilo sa hapšenjima, progonom, maltretiranjem naših ljudi. Godina u kojoj su nas nazivali, kriminalcima, teroristima i fašističkom ruljom. Godina gde se krenulo atakom na našu crkvu, a evo, hvala bogu, jedan lepi trenutak, danas u jednom danu se prima, odnosno dobija rešenje za rad u KBC 206 lica. Direktor Elek je rekao, a evo ja sam blizu 40 godina rada u zdravstvu, nikada se nije desilo da se u jednom danu primi 206 lica, od toga lekara, stomatologa, medicinskih sestara, tehničara i nemedicinskog osoblja. To samo govori koliko naša matična država Srbija razmišlja o nama i da se nikada više, kao što je direktor rekao, nije ulagalo u zdravstvo kao danas, u rekonstrukciju, u mlade kadrove, u opremu. To nam daje dodatnu snagu, braćo i sestre, dame i gospodo, da istrajemo u našoj pravednoj borbi, da ostanemo na našim vekovnim ognjištima. To je bilo tako, tako će i biti. Mi smo na svojoj zemlji“, poručio je Milović.

On je dodao da su i u razgovorima sa međunarodnim predstavnicima uvek sa ponosom isticali da su vrata KBC otvorena za sve pacijente bez obzira ko su i kojoj naciji pripadaju.

„Više puta ponavljamo kada imamo sastanke sa predstavnicima međunarodne zajednice, ništa tuđe nismo uzeli, miživimo na svojoj zemlji. Želim da čestitam svima kojima su dobili rešenja. Dolazite u jednu izuzetnu zdravstvenu ustanovu, rekao bih da se niko ne naljuti, najznačajniju ustanovu zdravstvenu na KIM, u kojoj se leče Srbi, Bošnjaci, Romi pa i Albanci. Dolazite u ustanovu koja ima izuzetne rezultate i koja je iznedrila mnogo poznatih stručnjaka koji su radili i rade, i doktora medicinskih nauka, profesora na Medicinskom fakultetu. Imaćete prilike od koga da učite i naučite od koga da napredujete u svojoj struci, i da vidite, što je direktor rekao, vrlo brzo angio salu, magnetnu rezonancu. Sve ono što je najsavremenije, svaki veći grad u Srbiji što ima, imaće i KBC Kosovska Mitrovica“, zaključio je Milović.

Radnici koji su dobili ugovore na neodređeno vreme danas su bili veoma raspoloženi, prisetili su se u razgovoru, pre dodele rešenja, svojih iskustava tokom pandemije koronairusom i sa ponosom ističu da im je najdraže bilo kada su pacijenti dobijali svoje bitke u borbi protiv koronavirusom, a skromno kažu da su oni bili tu da ispune svoj lekarski poziv.

Doktorka Jelena Tomašević u izjavi za Kosovo onlajn kaže da je jako zahvalna upravi Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, ali i rukovodstvu države koje je prepoznalo njihov rad.

„Mnogo mi znači ovaj ugovor, odazvala sam se pozivu države kada je krenula pandemija koronavirusa. Zahvalna sam rukovodstvu KBC koje mi je omogućilo da pokažemo svoje znanje na delu. Nije bilo uvek lako, ja sam od početka provela taj period u kovid bolnici. Nije bilo lako, bilo je teških trenutaka, bilo je smrtnih slučajeva, ali i izlečenja. Ja sam rođena mitrovčanka i drago mi je što sam tada dobila priliku da izađem u susret svim ljudima koje znam i koje ne znam. Nisam ni pomišljala da će neko naš trud i ra toliko ceniti i nagraditi na ovaj najlepši način. Današnja rešenja znače mnogo za sam opstanak, mogućnost formiranja porodice i dalji napredak u karijerama. Nadam se da se ovakva pošast nikada više neće ponoviti u našem radnom veku, ali šta god da se desi mi smo tu i znajte da na nas uvek možete računati. Hvala vladi Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću, profestorki Danici Grujičić, našem Kliničko bolničkom centru i lokalnoj samoupravi koji su uvek imali razumevanja za sve nas sve ove godine, nije lako nama nezaposlenima uvek izaći u susret“, rekla je Tomašević.

Tamara Gusnić u izjavi za Kosovo onlajn kaže da je nakon 13 godina čekanja došao dan kada je njen trud i rad došao do izražaja uz napomenu da joj je drago da su predsednik Aleksandar Vučić i vlada Republike Srbije pokazali da brinu o ljudima na Kosovu. 

„Danas sam posle 13 godina čekanja dobila rešenje za rad na neodređeno vreme. Nakon svih ovih godina jako je lepo uzeti ovaj papir u ruke jer sam čekala jako dugo. Sve kolege su se radovale, više nego ja sama jer su znali koliko sam se trudila da dodđem do ovog rešenja. Radila sam u respiratornom centru od sredine 2020. godine. Meni ovaj posao mnogo znači jer ja volim svoj grad, želim da ostanem ovde, da napredujem u svom radu, da osnujem svoju porodicu i na kraju krajeva ostanem ovde“, rekla je Gusnić.