ENEMO: Izbori na Kosovu protekli mirno, potrebne reforme

Međunarodna misija ENEMO.jpg
Izvor: GazzetaExpress

Međunarodna misija za praćenje izbora ENEMO ocenila je da su izbori protekli mirno, uprkos tenzijama na severu Kosova i pandemiji kovid 19, prenosi Gazeta ekspres.

„Lokalni izbori održani su u mirnoj atmosferi, uprkos nedavnim tenzijama na severu, nesigurnosti i mogućim odlaganjima zbog koronavirusa. Međutim uporna kašnjenja u sprovođenju izbornih reformi dovela su do tačke u kojoj su pravila nejasna i kontradiktorna, što takođe utiče na pravnu sigurnost“, rekao je šef misije Pjer Peitie.

Misija ENEMO nije izvršila sveobuhvatan proces praćenja na Kosovu, već samo u Prištini, Gračanici i Severnoj Mitrovici.

Prema rečima Peiteia, misija je bila angažovana u nadzoru i ocenjivanju izbornog okruženja, zatim poštovanju ljudskih i biračkih prava, a pratila je i rad izbornih komisija, kampanje, poštovanje rodne ravnopravnosti i medijskog okruženja, na osnovu međunarodnih standarda za održavanje izbora.

Elene Nizharaze, zamenica šefa misije, rekla je da brojna pravila zahtevaju reviziju i poboljšanje kako bi se izbegle nejasnoće i poboljšalo izborno okruženje za neke naredne izbore.

Prema njenim rečima, poslednjih godina bilo je pokušaja izbornih reformi, ali su svi propali.

"Na taj način je sprečeno donošenje relevantnih promena u izbornom zakonu", rekla je Nizharaze, i dodala da, fizički pristup izborima i dalje predstavlja problem za osobe sa invaliditetom.

Po mišljenju analitičara izborne administracije i posmatrača izbora Boška Nenozića, Centralna izborna komisija je uspela efikasno da sprovede izborni proces.

"Rad CIK je u velikoj meri bio transparentan. Međutim, mnogi zapisnici i brojne odluke nisu bile pravilno objavljene na veb stranici CIK -a, i nijedna nije bila na srpskom jeziku", rekao je Nenozić.