Euleks: Proces pregleda tela u mrtvačnici u Prištini u ranoj fazi, još uvek nije moguće dati tačan broj

Euleks Kosovo
Izvor: klan kosova

U utorak je obeležen Međunarodni dan nestalih, na Kosovu se i dalje 1.621 osoba vodi kao nestalo, od čega više od 500 Srba i nealbanaca, a veliki broj neidentifikovanih ljudskih ostataka nalazi se i dalje u mrtvačnici u Prištini.

Na pitanje postoji li procena do kada bi bilo moguće identifikovati ljudske ostatke pohranjene u prištinskoj mrtvačnici i da li bi to moglo biti do kraja 2022. godine iz Euleksa su nam odgovorili da "pregledom posmrtnih ostataka u prištinskoj mrtvačnici koordiniše radna grupa koju predvode forenzički stručnjaci Kosovskog instituta za sudsku medicinu (IFM), na osnovu Strategije i Akcionog plana radne grupe 2021-2023".

"Glavni cilj je pregledati sve ljudske posmrtne ostatke pohranjene u mrtvačnici, kao i povezane spise predmeta, i utvrditi status svih slučajeva uključujući: slučajeve u vezi sa sukobom od forenzičkog interesa, slučajeve od forenzičkog interesa koji nisu povezani sa sukobom, i slučajevi bez forenzičkog interesa". Akcioni plan je predviđen da obuhvati aktivnosti od 2021. do 2023. godine i rad je u toku. Međutim, sigurno će biti potrebna prilagođavanja vremenskog okvira s obzirom na njegovu zavisnost od nekoliko faktora, uključujući složenost slučajeva koji se razmatraju, postojanje ili ne odgovarajućih referentnih uzoraka krvi za identifikaciju zasnovanu na DNK, i istovremenu pretragu na terenu na novim slučajevima. Pored toga, slučajevi koji su do danas ostali u mrtvačnici su najkompleksniji za istragu i nemoguće je utvrditi da li će i kada biti dobijene nove identifikacije kako proces pregleda napreduje", naveli su iz Euleksa.

O tome koliko zaista ljudskih ostataka ima u ovom trenutku u mrtvačnici u Prištini i da li u procesu identifikacije učestvuju i stručnjaci iz Srbije, iz Misije nam poručuju da je "proces pregleda u ranoj fazi, tako da još uvek nije moguće dati tačan broj ljudskih ostataka koji se trenutno čuvaju u prištinskoj mrtvačnici".

"Međutim, prethodne procene slučajeva vezanih za sukobe su se odnosile na oko 300 i dalje. Ova procena i drugi tipovi slučajeva biće potvrđeni tek do kraja tekućeg procesa pregleda. Radna grupa, kojom predsedava stručnjak za IFM, uključuje šest članova osoblja IFM, kao i predstavnike EULEKS-a, Komisije Vlade Kosova za nestala lica, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Međunarodne komisije za nestala lica i IPA-e. 2. Pored toga, predstavnici Delegacije Srbije su pozvani kao posmatrači na razmatranje slučajeva od zajedničkog interesa", navodi se u odgovoru Euleksa.