Evropska federacija novinara: Političke manipulacije tokom odabira novog Upravnog odbora RTK

DSK bojkotuje učešće na RTK
Izvor: Gazeta Express

Generalni sekretar Evropske federacije novinara (EFJ) Rikardo Gutieres izrazio je zabrinutost zbog izbora novih članova upravnog odbora javnog servisa Radio televizije Kosova.

On je svoju bojazan izrazio u objavi na Fejsbuku.

"Jako sam zabrinut u vezi sa validnošću trenutnog procesa izbora novih članova upravnog odbora javnog emitera RTK. Čini mi se očiglednim da je bilo političkih manipulacija, posebno od strane opozicije Demokratskog saveza Kosova (DSK), da se nepravedno diskredituju određeni kandidati.
DSK bi trebalo da bolje brani javni interes nego svoje partijske interese", napisao je Gutieres.

On je dodao i da sumnja u kandidata kojeg većina političkih partija najviše favorizuje, Mehmeta Kalisija.

"On je osoba koja javno podržava vladajuću stranku i premijera Kosova. Njegov predlog da se u okviru javnog emitera stvori državna novinska agencija je opasan projekat. Javna televizija pripada svim građanima, a ne državi. Mislim da kandidat koji ima takve planove ne treba da postane član odbora RTK", poručio je Gutieres.

On je pozvao pokret Samoopredeljenje i premijera Aljbina Kurtija da otkaže trenutni proces izbora članova odbora i obezbedi da pojedinci poput gospodina Kalisija ili drugih koji su povezani sa vladajućom strankom budu udaljeni od odbora RTK.

"Podsećam gospodina Kurtija da je dobar posao koji je njegova stranka obavila na izboru odbora javnog emitera pre dve godine bio ozbiljno ugrožen kada je Rilind Gervala, osoba blisko povezana sa pokretom Samoopredeljenje, izabrana za direktora javne televizije. Javne vlasti na Kosovu moraju izbegavati dalju politizaciju Radio televizije Kosova. U najboljem interesu građana Kosova", poručio je generalni sekretar EFJ-a.