Gradonačelnici traže od Vlade da ukine policijski čas

Sazan Ibrahimi
Izvor: Gazeta Express

Očekuje se da će Asocijacija kosovskih opština uskoro održati sastanak na kojem će biti zatraženo ukidanje policijskog časa koji je uveden kao mera za suzbijanje pandemije kovida-19, prenosi Ljajmi.

Predsednik Asocijacije kosovskih opština (AKO) Sazan Ibrahimi rekao je za Ljajmi da je zahtev za ukidanje policijskog časa legitiman i da ta mera nema smisla s obzirom na trenutni broj zaraženih na Kosovu.

„Policijski čas uopšte nema smisla sa tim brojem zaraženih i sa disciplinom građana, zahvaljujući kojoj je smanjen broj zaraženih. Te mere nema ni u jednoj zemlji ni u regionu ni u Evropi, a sledi nam i dolazak građana iz dijaspore“, rekao je Ibrahimi.

On je rekao da se čeka završetak procedure primopredaje dužnosti gradonačelnika nakon lokalnih izbora, kako bi se sledeće nedelje održao sastanak Saveta gradonačelnika.

"Na njemu ćemo se baviti istraživanjima Saveta Evrope o opštinama i evropskim standardima, o tome da li ih opštine ispunjavaju ili ne. Posle toga ćemo imati konsultativni sastanak u vezi sa merama“, rekao je Ibrahimi.

Naglasio je da je Asocijacija kosovskih opština fokusirana na tri pitanja za koja će tražiti odgovor institucija.

„Fokusirani smo na pitanje vakcinacije - da mobilne ekipe više idu u sela i na teren i ne čekaju samo u urbanim centrima. Drugo je ukidanje policijskog časa, jer ne postoji naučni argument da ova mera utiče na povećanje broja zaraženih. Na kraju, uklonite obavezu nošenja maske kada šetate sami napolju. Kada hodate sami ne morate da nosite masku, ona može biti obavezna u zatvorenom prostoru, ali ne i na otvorenom. Bili smo u komunikaciji sa udruženjima jugoistočne Evrope, gde niko ko šeta sam napolju ne nosi maske", rekao je Ibrahimi.

Dodao je da je nakon pooštravanja mera zbog širenja soja "omikron" u inostranstvu nošenje maske postalo obavezno u zatvorenom i u javnom prevozu, ali ne i na otvorenom.

Kosovska vlada je pre nekoliko dana odobrila nove antikovid mere, a policijski čas je i dalje na snazi. Ministarstvo zdravlja je saopštilo da će nove mere ostati na snazi u zavisnosti od epidemiološke situacije, ali nije negiralo mogućnost ublaživanja ili pooštravanja mera.