Isljami: KBS za 10 godina mogu da budu deo NATO snaga

KBS
Izvor: Fejsbuk/Aljbin Kurti

Kosovski analitičari vide Kosovske bezbednosne snage u roku od deset godina kao deo NATO i dodaju da se to zasniva na obostranom interesu koji, kako kažu, ta dva mehanizma imaju jer NATO održava mir i bezbednost ne samo na Kosovu, već i van Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Profesor bezbednosnih nauka Avni Isljami optimista je da u roku od 10 godina KBS može postati deo NATO.

"Prema dinamici koja je predviđena, verujem da će u roku od 10 godina postati, ukoliko ne bude suprotne političke odluke. Kosovske bezbednosne snage biće snaga koja će proizvoditi mir i bezbednost zajedno sa Severnoatlantskom alijansom", rekao je Isljami.

Navodi da zahvaljujući međunarodnim prijateljima, posebno Sjedinjenim Američkim Državama koji su uložili ogromna sredstva u Kosovske bezbednosne snage, ona polako postiže svoje efekte i stepen odgovornosti i profesionalizam.

U tom smislu dodaje da je nedavno nabavljena i vojna opreme, kao i logistička.

"Već se ispunjavaju svi uslovi da KBS, odnosno vojska Kosova, bude deo Severnoatlantske alijanse", rekao je Islami.

Drizan Šalja rekao je za Ekonomiju onlajn da bi taj proces trebalo da bude završen 2028. godine.

"Što se tiče procesa u koji je Kosovo ušlo u vezi sa svojom transformacijom, iz komponente KBS-a u oružane snage Kosova, to je prilično dug put, koji se mora završiti sveobuhvatnim planom i trebalo bi da bude završen 2028. godine, tako da do 2028. godine Kosovo ima puno procesa pred sobom u kojima treba da bude usavršeno u profesionalnom i vojnom kadru", rekao je Šalja.

Dodao je da pored političkih dešavanja, Kosovo treba da se prijavi i za program Partneri za mir, koji je nazvao kamenom temeljcem za članstvo Kosova u NATO.