Još 29 kuća za povratnike i interno raseljene

kuće
Izvor: Ministartsvo za zajednice i povratak

Predstavnici Kancelarije EU i Ministarstva za zajednice i povratak odlučili su, na nedavno održanoj elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta "Povratak i reintegracija na Kosovu peta faza", da izgrade još 29 kuća za povratnike i interno raseljene iz opština Istok, Orahovac, Štrpce, Peć i Gračanica.

Elektronska sednica je održana u prisustvu predstavnika UNHCR-a i Međunarodne organizacije za migracije (IOM), koja sprovodi pomenuti projekat, navedeno je u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.

Kuće će dobiti 29 odabranih porodica povratnika i interno raseljenih lica sa ukupno 136 članova, među kojima ima i male dece.

Najugroženije porodice povratnika i interno raseljenih će pored novih kuća dobiti i podsticajna finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa kako bi imale izvore prihoda i tako postale ekonomski nezavisne.

Planirano je da izgradnja svih 29 kuća bude završena do kraja godine.

EU RRK-5 projekat se sprovodi u 12 kosovskih opština, u Gračanici, Kosovu Polju, Đakovici, Novom Brdu, Obiliću, Orahovacu, Prizrenu, Peći, Istoku, Kamenici, Klini i Štrpcu.