Kancelarija za KiM uručila Dečanskoj vinici i manastiru Zočište opremu za osnaživanje ekonomije

Viljuškar za Dečansku vinicu
Izvor: Kancelarija za KiM

Zahvaljujući sredstvima i projektima Kancelarije za KiM, Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su značajnu pomoć za osnaživanje njihovih ekonomija.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar kojim nesmetano mogu da vrše utovar i istovar flaširanih vina i grožđa, s obzirom na to da im je zbog loše pristupačnosti vinici to bilo neophodno.

Manastir Zočište dobio je voćarski traktor sa prikolicom. Ova oprema bila im je važna zbog vingorada koji se nalaze u Orahovcu i blizini samog manastira.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović kaže da značajan deo sredstava ova institucija izdvaja za pomoć manastirskim ekonomijama.

“Znamo koliko je značajno da naši manastiri mogu nesmetano da razvijaju svoje ekonomije, da budu samoodrživi i mi smo tu da im u tom segment pomognemo kroz nabavku neophodnih mašina, opreme, sadnica i drugih potrepština. Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju višestruko se vraća, jer je to ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima i nastavićemo da kroz projekte i podsticajna sredstva ulažemo u taj vid podrške”, kaže Kočanović.