Kolektiv za feminističku misao traži smenu tužilaca zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice

Protest ispred Tužilačkog saveta
Izvor: Reporteri

Predstavnici Kolektiva za feminističku misao okupili su se dana ispred Tužilačkog saveta Kosova (KPK) i zatražili razrešenje dužnosti tužioca Osnovnog tužilaštva u Prištini Ruhana Saljihua, ako i glavnog tužioca u toj instituciji Kujtima Munišija, zbog slučaja silovanja 11-godišnje devojčice, prenosi Reporteri.

Takođe su zatražili izuzimanje predmeta od Osnovnog tužilaštva u Prištini i ustupanje Specijalnom tužilaštvu Kosova na dalju istragu.

Predstavnica Kolektiva Anita Mjeku reklaje da Tužilaštvo "proizvodi rasističke tužioce, koji se potom pretvaraju u saučesnike u rodno zasnovanim zločinima".

"Današnja akcija drži našu pažnju na onome što znamo da je istina. Osnovno tužilaštvo je saučesnik u silovanju 11-godišnje maloletnice. U junu ove godine, maloletnica je prijavila silovanje od strane 6 muškaraca, a Ruhan Saljihu, je potpuno zanemario slučaj i omogućio drugo silovanje", kazala je Mjeku.

Prema njenim rečima, Saljhiu je i ranije zanemarivao slične predmete.

"Ruhan Saljihu je svima poznat kao tužilac u slučaju Kujtima Veseljija, 11-godišnjeg deteta koje je ubijeno. Saljihu nije obavio svoj posao, što ga čini saučesnikom u nasilju i ubistvu. Činjenica da je Ruhan Saljhiu tužilac u Osnovnom tužilaštvu nas brine", izjavila je Mjeku.

Mjeku je dodala da je kredibilitet Tužilaštva doveden u pitanje.

"Glavni tužilac Kujtim Muniši, koji je odgovoran za uzastopna puštanja na slobodu, takođe mora biti pozvan na odgovornost. Zbog toga tražimo od Tužilačkog saveta smenu Ruhana Saljihua. Tužilački savet da razreši dužnosti glavnog tužioca u Prištini Kujtima Munišija. Nastavićemo sa protestom dok tužioci ne budu razrešeni", rekla je Mjeku.