Kosova: Vladine mere za ublažavanje energetske krize su nespretne

Energetika
Izvor: Reporteri

Istraživač regionalne organizacije "Balkan grin fondejšn" Besart Kosova istakao je da mere koje Vlada Kosova preduzima za ublažavanje situacije sa energetskom krizom kasne i ne nude rešenja, prenosi Ljajmi.

I uzveštaju "Energetska kriza na Zapadnom Balkanu", Kosova je istakao da je korišćenje uglja i drva za ogrev srednjovekovni oblik grejanja.

"Mere koje je Vlada preduzela za ublažavanje situacije sa energetskom krizom kasne. Nažalost, ovo je manifestacija naše reaktivnosti kao društva, a ne proaktivnosti, jer uvek reagujemo kada je situacija prekasna. Mere pomažu situaciju, ali je ne rešavaju, jer je trebalo ranije da se deluje. Mnogo puta smo pozivali na ulaganja u obnovljive izvore energije, posebno u energiju vetra", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ne postoji obrazac koji omogućava ublažavanje energetske krize. On je rekao da je cena kubnog metra drva dostigla 100 evra.

"Šteta je što ne postoji način da se ublaži energetska kriza za građane, posebno za obezbeđivanje oblika grejanja na struje dok cene samo rastu. Danas smo videli da je cena kubnog metra drva dostigla 100 evra, dok je pelet 450 evra", naglasio je Kosova.

Kako se dodaje, na osnovu istraživanja Balkan grin fondejšna, Kosovo i Severna Makedonija su najviše pogođene energetskom krizom.