Kurti: Zajednice i različitosti prednosti Kosova

Dodela nagrade EU za integraciju Roma
Izvor: Telegrafi

Brojne zajednice i njihova različitost su prednost Kosova, poručio je danas premijer Aljbin Kurit na prijemu Kancelarije za dobro upravljanje Vlade Kosova, povodom dodele godišnje nagrade Evropske unije za integraciju romskih zajednica na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, preneo je Telegrafi.

"Zajednice i njihova raznolikost predstavljaju prednost Kosova, ali znamo za izazove sa kojima se suočavaju naši sugrađani Rome, Aškalije i Egipćani. Posvećeni smo tome da, zajedno sa civilnim društvom i međunarodnim partnerima, prevaziđemo ove izazove zarad pune realizacije prava zajednica", rekao je Kurti.

Naveo je da ga posebno raduje što je vlada prošle godine usvojila Strategiju za unapređenje prava romske i aškalijske zajednice.

"Zahvaljujući predanom radu Kancelarije za dobro upravljanje, veća je verovatnoća da će ova Strategija biti realizovana, jer su predviđena izdvajanja iz budžeta za sve aktivnosti, što do sada nije bio slučaj", dodao je Kurti.

Prema njegovim rečima, u toj Strategiji vlada je poseban fokus stavila na borbu protiv govora mržnje i diskriminacije, a pokretanjem posebnog internet portala, dokazana je posvećenost vlade praćenju slučajeve diskriminacije i njihovog rešavanja.

Kurti je naveo da je vlada i ove godine izdvojila stipendije za studente iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana i 200.000 evra za obrazovne centre u kojima uče deca iz tih zajednica.

Ističući zapošljavanje kao jedan od glavnih izazova za zajednicu Roma, Aškalija i Egipćana, Kurti je rekao da je iz tog razloga formiran međuinstitucionalni tim za promociju zapošljavanja pripadnih ovih zajednica i zahvalio direktoru Habitu Hajrediniju i njegovim saradnicima na operacionalizaciji ovog mehanizma.

"Postigli smo uspehe po pitanju broja Roma, Aškalija i Egipćana koji su imali koristi od obuke u centrima za stručno usavršavanje. Prošle godine je 104 Roma, Aškalija i Egipćana imalo koristi od ove obuke, što je povećanje broja polaznika u odnosu na samo 34 njih, godinu dana ranije. Takođe smo srećni što smo na poslednjoj regrutaciji u policiji primili tri žene i šestoricu muškaraca iz ovih zajednica“, dodao je Kurti.

Direktoru Kancelarije za dobro upravljanje Habitu Hajrediniju krajem prošlog meseca je uručena nagrada Evropske komisije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj.

On koordinira rad vlade za zajednice Roma, Aškalija i Egipćana, a doprineo je izradi Strategije za unapređenje prava Roma i Aškalija, stvaranju platforme za prijavu diskriminacije Roma i otvaranju mini-biblioteke na romskom jeziku.