Kurtišaj: Virus zaustavio posao 35.000 ljudi u transportu, pomoć vlade mala za oporavak

Ruždi Kurtišaj
Izvor: Kosovo Online

Predsednik sektora drumskog transporta u Privrednoj komori Kosova i vlasnik poznate turističke agencije "Šar Travel" iz Prištine Ruždi Kurtišaj, u izjavi za Kosovo Onlajn ukazao je da je pandemija koronavirusa nanela veliku štetu prevoznicima na Kosovu, imajući u vidu da je na početku epidemije zaustavljen saobraćaj zbog čega je oko 35.000 zaposlenih obustavilo rad.

Kurtišaj ističe da oko 500 privatnih kompanija u sektoru drumskog saobraćaja, koji raspolažu sa preko 2.000 autobasa, od 14.marta nisu u mogućnosti da rade.

U međuvremenu, od 18. maja u okviru ublažavanja mera, počeo je da funkcioniše gradski i međugradski saobraćaj. Međutim, Kosovo još nije donelo odluku o otvaranju granica, a iz Ministarstva zdravstva poručuju da će konačna odluka po tom pitanju biti doneta početkom juna, nakon ponovne procene epidemiološke situacije.

Vlada Kosova je usvojila hitni fiskalni paket pomoći, ali Kurtišaj smatra da on neće pomoći u obnovi privrede.

“U pitanju je mala pomoć, čak bih taj hitni paket nazvao socijalni paket, koji je trebao da zaštiti radnike u privatnom sektoru. Nadam se da će Kosovo i sve zemlje u regionu preduzeti i druge korake u okviru stimulacionog paketa. Privrednici pokušavaju da prežive, odnosno pokušavaju da sačuvaju radna mesta. U interesu je i građana i privrednika obezbeđivanje novih radnih mesta nakon pandemije”, kaže Kurtišaj za Kosovo Onlajn. 

Kurtišaj napominje da je opstanak privatnog sektora nakon pandemije od suštinskog značaja i dodaje da to neće biti moguće bez direktne podrške centralnih institucija. 

“Tu je i pristup Međunarodnog monetarnog fonda. Jedini cilj bi trebalo da bude podrška ekonomiji” , kaže Kurtišaj. 

On izražava nadu da će epidemiološka situacija biti bolja kako bi se stvorila mogućnost otvaranja turističke sezone.

“Istovremeno, verujemo da će se uskoro otvoriti i granice prema Albaniji. Pored Ulcinja u Crnoj Gori, to je jedina destinacija u regionu gde građani Kosova mogu da idu na letovanje”, navodi Kurtišaj.

On veruje da će privrednici uspeti da prevaziđu situaciju koja je nastala usled pandemije koronavirusa.