Lekovi na Kosovu najskuplji u regionu

Ilustracija - apoteka
Izvor: Klan Kosova

Lekovi na Kosovu najskuplji su u regionu zbog nedostaka zakon koji bi regulisao cene farmaceutskih proizvoda, prenosi Ekonomija onljan.

Farmaceut Dardan Mehaj kaže da se cene lekova, u zavisnosti od apoteka, razlikuju, i dodaje da bi usvjanje Zakona o regulisanju cene znatno uticao na rad apoteka i olakšao život građana.

„Kada bi cene bile iste u svim apotekama, ne bi bilo potrebe za nelojalnom konkurencijom. Kada bi zakon bio usvojen, bilo bi lakše i nama i građanima. Naš posao je da dajemo savete i objasnimo kako se neki lek uzima, ali sada je prvo pitanje svakog građanina koliko košta lek“, rekao je on.

Poslanik Demokratske partije Kosova i član Odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu Bekim Hadžiu istakao je da je njihovom inicijativom Skupštini Kosova dostavljen Nacrt zakona o regulisanju cena lekova, ali da nije izglasan od strane poslanika Pokreta Samoopredeljenja.

„Mi smo podneli nacrt zakona za regulisanje cene lekova, podneli smo ga Skupštini kako bi zaustavilu zloupotrebe cena, ali, nažalost, nisu ga izglasali poslanici Samoopredeljenja. Lekovi na Kosovu su za 300 odsto skuplji“, rekao je Hadžiu.

U Ministarstvu zdravlja naveli su da je nacrt zakona finalizovan i da će biti obrađen sledeće nedelje.