Manastir Banjska proslavio ktitorsku slavu Svetog kralja Milutina

Banjska ktitorska slava
Izvor: Kosovo Online

Svetom liturgijom koju je služio arhimandrit Stefan, iguman manastira Svetih Vrača u Zočištu uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raškoprizrenske, manastir Banjska, zadužbina Stefana Uroša II - Sv kralja Milutina proslavila je svog zadužbinara.

Svetu liturgiju, te sedmovekovne carske lavre, pojanjem su uveličali beogradski bogoslovi.

„Sveti kralj čiji spomen danas slavimo je ugodan Bogu bio i gradio je iako je kao vladar mogao i da pogreši vladarski, on je pokajanje prineo time što je za svaku godinu svoje vladavine po jedan hram i manastir podigao, pa i ovu svetinju“, rekao je arhimandrit Stefan u prazničnoj besedi.

On je podsetio kako je kralj Milutin bogato opremio zadužbinu „čuvenu po Banjskom zlatu“ i da je prva stradala od „onih koji nisu bili Božiji i koji su služili nekom drugom Bogu, ali je Gospod ipak sačuvao ovaj kamen kao svedočanstvo naše vere i moći onih koji su Božiji, koje je Gospod zbog pokajanja i služenja njemu ne samo spasao, već i posvetio“.

„Nijedno vreme za hrišćane nije bilo lagano uvek je bio neki progon, bar na ovim prostorima, uvek se stradalo, ali se znalo zbog čega se strada Hrista radi, za krst časni i slobodu zlatnu, to su nama sveti preci i ostavili i to nas je učio i sveti kralj Milutin“, rekao je arhimandrit Stefan i dodao da je pouka Svetog kralja Milutina i drugih svetih predaka da čuvamo svoju veru, svoje ime i svoj narod“.

Čestitajući slavu i praznik protosinđel Danilo iguman Banjski je rekao da Srpska pravoslavna crkva, danas proslavlja, jednog od naših najvećih vladra, zadužbinara i svetitelja Svetog kralja Stefana Milutina.

„Nismo sami, Bog je s nama uvek i u svim vremenima, tako je i danas, na ovim svetim prostorima ćemo opstati i ostati molitvama naših svetih predaka,  kralja Milutina, Stefana Dečanskog, Svetog kneza Lazara i svih svetih koji su iz našeg roda Bogu ugodili. Da se uzdamo u Boga i naše svete pretke i da se trudimo da živimo životom kakvim su oni živeli, a to je život dostojan čoveka život po jevanđelju, po zapovestima Božijim da čuvamo naše svetinje, našu zemlju i da imamo ljubav među sobom, na prvom mestu, to je ono što nama na žalost danas manjka", rekao je iguman Danilo i dodao „Da bismo odoleli svim iskušenjima, prvo da se vratimo Bogu da se obožimo, da se složimo i umnožimo“.

Nakon liturgije, za sve prisutne goste KUD “Kopaonik” iz Leposavića priredio je kulturno-umetnički program i kao domaćin ktitorske i svoje slave pripremio slavsku trpezu.

Sledeće godine će domaćin slave biti Vasilije Manitašević.

Ove godine zajedno sa Banjskom kolačari su bili i iz FK Trepča čija je slava takođe Sveti kralj Milutin.

Život u manastiru Bajnska i svakodnevno bogosluženje, oživelo je 2004. godine nakon više od pet vekova,a tada je počela i sveobuhvatna obnova manastira.

 Srpska pravoslavna crkva, Vlada Republike Srbije i Republički zavod za očuvanje spomenika kulture ulažu napore kako bi se ovom važnom spomeniku kulture vratilo dostojanstvo.